Fumatul distruge plămânii și afectează sănătatea inimii. Este un lucru cunoscut de toată lumea. Mai puțini știu că fumul de țigară nu afectează doar plămânii și vasele de sânge, ci reprezintă principalul factor de risc pentru bolile de colon.
Problemele de sănătate provocate de fumul de țigară sau de substanțele nocive conținute în tutunul ars sunt multiple. Este suficient, pentru cineva curios, să vizualizeze un stand de țigări ca să se edifice. Cele mai cunoscute sunt afecțiunile de plămâni sau de inimă. Dar există și alte boli care sunt provocate sau potențate de fumat. Iar una dintre cele mai periculoase afecțiuni este cancerul de colon.
Colonul este ultima porțiune a intenstinului gros unde ajunge, în cele din urmă, după ce trece de toate filtrele organismului, fumul de țigară. Iar problemele pe care le provoacă sunt dintre cele mai grave.
„Fumatul este ce mai mare risc de a dezvolta cancer. Este un obicei care deteriorează informația genetică din celule. Acestor defecte genetice, fumatul le adaugă hipoxia, adică lipsa oxigenului. Înseamnă că, fără oxigen, celulele vor fi supuse unui stres foarte mare. Și reacționează ca atare, la stres”, a explicat Prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.
Potrivit spuselor sale, fumatul este un obicei stupid, foarte scump, cu consecințe grave pentru sănătatea umană. Iar o intervenție la colon nu este deloc simplă pentru că medicii chirurgi trebuie să fie atenți la nervii din zonă care controlează funcții importante ale organismului.
„Nervii din zonă controlează funcția vezicii urinare, funcția de defecție, funcția sexuală. Și nu doar nervii trebuie păstrați, ci și restul organelor - prostata, mușchii pelvini”, a explicat Prof. dr. Schmitz Winnenthal.
Prevenția bolilor de colon
Specialistul oncolog a mai spus că tumorile din ultima porțiune a colonului – din rect – sunt cele mai dificil de operat. El recomandă multă mișcare și sport pentru a proteja colonul. Acesta are mușchi netezi care sunt activați de mișcarea întregului corp. Astfel că exercițiile sau deplasările lungi sunt recomandate.
„Mișcarea protejează. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aduce oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, a precizat medicul.
O alimentație bogată în fibre și investigații periodice
Tot prevenția activă înseamnă o alimentație bogată în fibre. Medicul a precizat că atunci când apare constipația și se prelungește pacientul are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate. Și chiar dacă astfel de simptome nu apar, tot este nevoie de investigații de rutină, prin colonoscopie, pentru că eventualele tumori nu dor.
„Cea mai mare parte a pacienților noștri au această problemă - sângerează și dau vina pe hemoroizi. Și când se face o colonoscopie se vede că nu hemoroizii sunt problema. Le e frică să mergă la medic pentru că e o zonă tabu, dar trebuie să ne învingem această frică”, a explicat dr. Octavian Popescu, medic chirurgie colorectală.
Odată ce se apropie de vârsta de 50 de ani, o persoană din patru are polipi în colon. Acestea sunt formațiuni nepericuloase, care însă trebuie eliminate în timpul colonoscopiei, cu ajutorul antesteziei. Chiar dacă polipii sunt benigni, nepericuloși când apar, aceștia au cel mai mare risc de transformare în cancer, conform stirileprotv.ro.