Fumoarul din camera de gardă

Fumoarul din camera de gardă

Un medic de la Spitalul „Bagdasar-Arseni“ din Capitală a fost filmat de un pacient în timp ce fuma în camera de gardă, la câţiva paşi de pacienţi în stare gravă.

Un bucureştean care suferea de hernie de disc şi care a mers să-şi facă o analiză la Spitalul „Bagdasar“, din Capitală, susţine că a fost trimis să-şi facă această investigaţia la o clinică privată. Asta în condiţiile în care aparatul din spital (de rezonanţă magnetică nucleară) era funcţional, iar analiza ar fi fost mult mai ieftină. În camera de gardă de la Secţia de neurochirurgie din Spitalul „Bagdasar“, Istvan Hegyi susţine că a mai avut un şoc: medicul de gardă Iulian Cuşciac fuma fără jenă alături de alţi doi colegi de breaslă, în timp ce se uitau la televizor, la câţiva paşi de un pacient care aştepta de mai bine de o oră pe o targă. Trimis să facă analize mai scumpe, la privat Istvan Hegyi suferă de hernie de disc şi a fost trimis la sfârşitul lunii trecute, de medicul său de familie, să facă un RMN la Spitalul „Bagdasar“, din Capitală. Acesta susţine că doctorul care l-a preluat, Nicoleta Diaconu, i-a spus că nu poate face această analiză la „Bagdasar“ şi l-a trimis la clinica privată Sanador, recomandându-i chiar şi un doctor. Soţia bărbatului i-a atras atenţia că, la Sanador, analiza este mult mai scumpă, aşa că s-au întors la „Bagdasar“. „M-am programat la «Bagdasar» să fac RMN-ul, care m-a costat 290 de lei şi nu 700 de lei, cât ar fi trebuit să dau la Sanador. M-am întors la medicul Nicoleta Diaconu cu analiza făcută la Spitalul „Bagdasar“, dar a refuzat să se mai uite pe RMN şi m-a pasat la alt doctor, care atunci se afla într-o operaţie“, susţine bărbatul. Contactată de EVZ, dr. Nicoleta Diaconu susţine că nu i-a recomandat bărbatului în mod deosebit clinica Sanador, ci că i-a mai oferit şi alte variante. „Într-adevăr, la Sanador lucrează un medic foarte bun, un fost coleg de la «Bagdasar». I-am mai explicat că nu poate face RMN aici decât dacă se internează. Pentru asta însă ar fi trebuit să fie un caz de urgenţă. Dacă mai există loc şi pentru celelalte cazuri, se poate face RMN contra cost“, susţine medicul Nicoleta Diaconu. „Mirosea a tutun ca într-o crâşmă“ Bărbatul a mai avut surpriza să fie întâmpinat în camera de gardă de medici care fumau fără jenă, în faţa pacienţilor.

„Când m-am dus la camera de gardă, am simţit că mirosea a tutun ca într-o crâşmă. Iniţial am crezut că mirosul vine de la pacienţi, dar pe urmă am văzut că în camera de gardă erau trei medici care fumau, beau cafea şi se uitau la televizor, la ştiri. Am vrut să-l întreb ceva pe unul dintre medici, Iulian Cuşciac, dar mi-a răspuns: «Nu vezi, băi, că am treabă? Lasă-mă! Aşteaptă!». L-am întrebat atunci de ce fumează în camera de gardă şi mi-a răspuns: «Hai, mă, nu ai auzit? Marş de aici! Eşti în stare de ebrietate!»“, povesteşte bărbatul. Acesta mai spune că medicul a chemat agentul de pază ca să-l dea afară. „Am fumat în camera de gardă. Şi ce-i cu asta?“ Medicul Iulian Cuşciac a declarat că nu-şi aminteşte să-i fi adresat aceste cuvinte vreunui pacient, dar recunoaşte că a fumat în camera de gardă. „Am fumat în camera de gardă. Şi ce-i cu asta? Să vină Sanepidul să-mi dea amendă“, ne-a spus medicul Cuşciac. Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Bagdasar“ ne-a precizat că în saloane şi în camera de gardă nu se fumează. „Probabil că a fost un accident. Medicii mai fumează în birourile lor, dar nu în camera de gardă sau în saloane. Dacă există o dovadă că acest medic a fumat, ar trebui ca pacientul să vină cu aceasta la direcţie“, afirmă Florin Bica. DIAGNOSTIC EVZ Doctorii, la mâna directorului > Ce s-a întâmplat. Medicii din camera de gardă, care ar fi trebuit să se ocupe de pacienţi, fumau şi i-au tratat cu aroganţă. În plus, un medic a trimis un pacient să facă o analiză într-o clinică privată, în condiţiile în care putea fi făcută şi în spitalul de stat, mai ieftin. > Ce riscă medicii. Medicii care fumează în spitale pot primi două tipuri de sancţiuni. „Poate fi amendă între 100-500 de lei, aplicată fie de Inspecţia Sanitară, fie de Protecţia Consumatorului, dacă sunt anunţate“, afirmă pneumologul Magdalena Ciobanu. O altă sancţiune ar putea veni de la managerul spitalului şi poate fi una financiară sau o mustrare. „Persoana care a filmat medicii ar trebui să depună o plângere, pentru ca noi să luăm măsuri“, afirmă Anca Buliman, manager la Spitalul „Bagdasar-Arseni“.

În ceea ce priveşte gestul unui medic de a trimite pacientul într-o clinică privată, sancţiunile pot fi date tot de conducerea spitalului. „Este un aspect administrativ şi este strict problema spitalului“, afirmă Vasile Astărăstoaie, de la Colegiul Medicilor. DECES SUSPECT Bebeluş mort la naştere, la Focşani Părinţii unui bebeluş care a murit la câteva minute de la naştere, la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Pantelimon“ din Focşani, îi acuză pe medici de decesul copilului. Doctorii, în schimb, susţin că bebeluşul s-a născut mort. Familia Olaru îi acuză pe medicii de la Secţia obstetrică- ginecologie a spitalului că au refuzat să o asiste pe femeie şi că bebeluşul a murit deoarece doctorii au constatat că tubul de oxigen la care intenţionau să conecteze copilul era gol, transmite corespondentul Mediafax. „Am văzut cu ochii mei cum copilul mişca. Nu l-am auzit plângând, dar am văzut cum o strângea pe o asistentă de mână. Am întrebat cum se simte şi mi-au zis că este bine, chiar dacă nu a plâns. Am văzut cum încercau să îi bage pe nas o sondă, care să o ajute pe fetiţă să respire. Din ce am auzit însă, nu aveau oxigen în tub şi astfel nu au putut-o ajuta. A doua zi, când am întrebat ce face fetiţa mea, doctoriţa Ana Maria Truş mi-a spus că a murit“, a declarat Nicoleta Olaru, mama micuţei. „Gravida nu a fost văzută trei zile de niciun medic“ Marian Olaru, tatăl bebeluşului decedat, susţine că, deşi soţia sa a fost internată de vinerea trecută, până luni dimineaţă niciun medic nu s-ar fi interesat de soarta ei. „Timp de trei zile, până luni, nu a venit niciun medic ca să vadă ce se întâmplă cu ea, în condiţiile în care soţia depăşise cu două săptămâni termenul când trebuia să nască. Eu nu vreau să acuz pe nimeni, pur şi simplu vreau să mi se spună care au fost cauzele decesului şi să nu se muşamalizeze. Am depus o reclamaţie la Colegiul Medicilor, dar nu cred că se va rezolva ceva“, a precizat Marin Olaru. Doctoriţa susţine că micuţa s-a născut moartă Medicul Ana Maria Truş, care a asistat la naştere, susţine însă că fetiţa familiei Olaru s-a născut moartă. „Am făcut tot ce am putut ca naşterea să decurgă normal. Eu eram de gardă când femeia a intrat în travaliu. Consider că nu am greşit cu nimic. Am încercat toate metodele de resuscitare a bebeluşului, inclusiv intubarea, dar bebeluşul s-a născut mort. Nu este adevărat că nu aveam oxigen în tub“, a declarat medicul Truş.

Ne puteți urmări și pe Google News