Părinţii care ies la fumat în curte nu-şi scutesc copiii de efectele dăunătoare ale tutunului. Toxinele din haine şi păr pot fi inhalate de cei mici.
Doctorii avertizează că părinţii care fumează pun în mare pericol sănătatea copiilor. Singura soluţie pare a fi renunţarea la acest viciu, mai ales că, potrivit cercetătorilor, chiar şi cei care fumează în afara casei ar putea afecta sănătatea copiilor lor, prin ceea ce experţii numesc fumat „la mâna a treia“. Astfel, toxinele conţinute de fumul de ţigară se impregnează în haine, păr sau piele şi pot fi inhalate de copii, a relevat un studiu citat de cotidianul britanic „The Daily Telegraph“.
Doctorii i-au prevenit pe părinţii fumători că nu este suficient să iasă din casă sau să folosească un evantai pentru a îndepărta fumul, deoarece substanţele nocive se impregnează foarte uşor în haine sau rămân în aerul din cameră chiar şi după ce fumul s-a dispersat.
„Când fumezi, indiferent de loc, particule toxice din fumul de ţigară îţi intră în păr şi piele. Iar când intri în contact cu copilul tău, chiar dacă nu fumezi în acel moment, copilul este expus acelor toxine“, explică doctorul Jonathan Winickoff, de la Spitalul pentru copii MassGeneral din Boston, care a condus studiul. Acele particule toxice conţin compuşi chimici care, în număr mare, pot duce la apariţia cancerului. Studiile au arătat însă că şi în număr mic aceste substanţe au fost asociate cu deficienţe în capacitatea copiilor de a citi.
Un pericol real pentru bebeluşi
Experţii spun că foarte puţini părinţi sunt conştienţi de pericole, deoarece consideră că numai fumatul pasiv poate avea un efect serios. Doctorii susţin însă că fumatul la mâna a treia prezintă un pericol real, în special pentru copiii de vârste fragede, care sunt mult mai susceptibili să se îmbolnăvească, deoarece plămânii lor sunt încă în formare.
În plus, copiii au tendinţa să atingă diverse suprafeţe sau obiecte pe care toxinele rămân timp de mai multe ore după ce ţigara a fost stinsă. „Este vital ca mamele să fie informate cu privire la posibilele riscuri asociate fumatului la mâna a treia, ca să-i poată avertiza pe cei din jurul lor despre impactul pe care fumatul îl poate avea“, conchide Andrew Shennan, de la asociaţia de caritate pentru copii „Tommy’s“.
RESTRICŢII INUTILE Zonele pentru nefumători nu elimină riscul
Un alt mit foarte periculos este că nefumătorii sunt protejaţi de efectele negative ale fumatului prin delimitarea unor zone speciale pentru fumători, relatează „The Daily Telegraph“. Cotidianul britanic citează un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de stat din San Diego şi la care au participat 49 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 13 luni precum şi mamele acestora. Cercetătorii au analizat prezenţa nicotinei în praf, aer şi pe suprafeţele obişnuite din locuinţe, dar şi nivelul cotininei (un metabolit al nicotinei) prezentă în urina subiecţilor. Rezultatele au relevat că praful şi particulele depuse pe suprafeţele din casă sunt o sursă deloc de neglijat de fumat pasiv pentru copii. În plus, zonele pentru nefumători din restaurante şi baruri oferă, cel mult, numai o înjumătăţire a fumului inhalat pasiv.