Fumatul poate „activa“ gene din organism în mod ireversibil, susţin cercetătorii canadieni într-un studiu care ar putea explica de ce riscul de a suferi de cancer este ridicat chiar după renunţarea la fumat, informează Reuters.
Cercetătorii au stabilit că numeroase modificări genetice încetează atunci când o persoană renunţă la fumat, însă multe gene rămân active ani întregi. „Aceste schimbări ireversibile pot fi responsabile pentru persistenţ a riscului de cancer la plămâni în pofida renunţării la fumat“, se arată într-un studiu publicat în revista „BioMed Central Genomics“.
Raj Chari de la British Columbia Cancer Research Centre din Vancouver şi colegii săi au prelevat mostre de ţesut de la 20 de fumători şi foşti fumători şi au comparat activitatea genelor acestora cu cea a unor gene provenite de la persoane care nu au fumat niciodată.
Cercetătorii au descoperit că unele gene care repară ADN-ul au fost dezactivate în cazul fumătorilor şi au rămas dezactivate şi în cazul persoanelor care au renun- ţat la fumat. ADN-ul deteriorat este una dintre principalele cauze de aparţie a cancerului.
Alte modificări genetice care apar în organismul fumătorilor dispar la câţiva ani după ce aceştia renunţă la viciu. Spre exemplu, anumite celule din căile respiratorii se regenerează după renunţarea la fumat, ceea ce îi ajută să respire mai bine.