Lupta pentru putere din Rusia poate influența mersul războiului. FSB sabotează acțiunile Armatei Roșii
- Ionel Sclavone
- 28 septembrie 2024, 11:18
FSB este implicat în luptele contra forțelor ucrainene care au ocupat teritorii în regiunea Kursk. Forțele speciale, Spetsnaz, instruite în combaterea operațiunilor de sabotaj și de terorism, obțin rezultate limitate. Cu atât mai mult cu cât refuză să se coordoneze cu unitățile armatei regulate.
Între Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și Armata Roșie este o veche rivalitate. Iar acest lucru se răsfrânge și asupra rezultatelor obținute în luptele din Kursk. Cele două entități nu reușesc să-și coordoneze operațiunile și să colaboreze într-un punct de comandă comun.
FSB și Armata Roșie se sabotează reciproc
Între cei doi piloni pe care se bazează regimul lui Vladimir Putin există o veche rivalitate. Iar acest lucru se vede și pe câmpurile de luptă. Unitățile FSB refuză ordinele primite de la Armată și nu acceptă să-și coordoneze operațiunile cu cele ale Armatei Roșii. În plus, unitățile speciale de tip Spetsnaz nu au pregătire și nici dotarea necesară ca să facă față forțelor din armata regulată ucraineană.
Luptătorii Spetsnaz sunt pregătiți pentru combaterea acțiunilor de terorism și sabotaj, după cum relatează Novaya Gazeta Europe. Conform surselor citate de publicația rusă aflată în exil, oficial, FSB deține controlul asupra operațiunii militare din regiunea Kursk. Totuși, nu reușește să se coordoneze cu unitățile Armatei Roșii implicate în luptele de aici
Novaya Gazeta Europe a relatat declarațiile unui ofițer FSB care a confirmat că trupele Spetsnaz și cele ale grupurilor Alpha și Vympel nu au resurse și nici pregătirea să lupte cu arme combinate, care implică echipament greu, împotriva armatei regulate. Aceste unități sunt instruite să lupte contra unor grupuri mici, ca dimensiuni, de teroriști sau sabotori, lucru care se vede în teren.
Lipsa colaborării din teren afectează rezultatele
O altă sursă apropiată FSB a declarat că nu există o cooperare între Centrul de Operații Speciale și unitățile Armatei Roșii. Iar în lipsa unui centru de comandă comun și a unei coordonări a sarcinilor de luptă, nu pot fi obținute rezultate pozitive.
Această situație se datorează rivalității dintre serviciile speciale și armata regulată. Cele două entități se învinovățesc reciproc pentru eșecul operațiunilor din primele zile ale invaziei ucrainene. FSB și armata se acuză pentru eșecul ocupării Kievului, în februarie 2022.
Un alt motiv de rivalitate sunt fondurile pentru apărare. Ambele instituții își doresc să gestioneze mai mulți bani pe care să-i direcționeze către propriile proiecte. De altfel, rivalitatea dintre serviciile secrete și Ministerul Apărării de la Moscova nu reprezintă un secret. FSB încearcă să lovească în rivalii din armată și invers.
Mai mult, susțin anumite surse, această competiție nu ține cont nici de ordinele primite de la Vladimir Putin.
FSB vrea să se impună la comandă
Vladimir Putin a însărcinat Serviciul Fdederal de Securitate să gestioneze operațiunile împotriva incursiunilor armatei ucrainene în regiunile de graniță. FSB desfășoară acțiuni în regiunile Belgorod, Bryansk și Kursk, începând cu 9 august. Serviciile secrete au fost luate prin surprindere de operațiunea ucraineană din Kursk, declanșată pe 6 august. În acest context, Putin a dat sarcini similare și Ministerului rus al Apărării.
Kremlinul și comandamentul militar rus au încercat să stabilească o structură de comandă și coerentă. Astfel, ar putea fi organizată o ripostă împotriva armatei ucrainene din Kursk.
FSB nu s-a conformat acestor imperative și a demarat propriile acțiuni, în baza responsabilităților de combatere a terorismului. În lipsa unei coordonări și a unor comandanți competenți, dat fiind că sarcinile de luptă se suprapun, este de așteptat să apară noi probleme. ISW estimează că rivalitățile se vor accentua între FSB și Ministerul Apărării.