Frontex: Austria s-a opus aderării României la Schengen „pe baza unor date false.” Raport migranți
- Emma Cristescu
- 13 ianuarie 2023, 19:41
Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) a declarat că majoritatea migranților nu trec prin România și că Austria a respins aderarea țării noastre la Schengen pe baza unor date false.
Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) a declarat că Austria nu avea de ce să se opună aderării României la Schengen și că cei mai mulți migranți din 2022 au trecut prin Serbia, nu prin țara noastră. Frontex a mai declarat că numărul ridicat al celor care au trecut granița ilegal este cauzat de „filiera balcanica.”
„Austria, care se opune aderarii Romaniei la spatiul Schengen pe baza unor date false, primeste o lovitura puternica prin publicarea unor informatii europene oficiale. Pe baza acestor date oficiale, Romania trebuie sa ceara oficial Comisiei Europene sa someze Austria sa-si revizuiasca votul negativ pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen anul acesta.
Uniunea Europeană a crescut în 2022 cu 64% comparativ cu anul precedent, ajungând la cel mai ridicat nivel de după 2016”, a anunţat Frontex. „Este al doilea an consecutiv cu o creştere puternică a numărului de intrări ilegale”, a precizat Frontex într-un comunicat, adăugând că sirienii, afganii şi tunisienii reprezintă împreună 47% dintre intrările ilegale din 2022.
Cine este vinovat pentru numărul crescut de migranți
Pe ruta Balcanilor de Vest, au fost înregistrate 145.600 persoane, o creştere cu 136% faţă de anul precedent. Pe ruta Mediteranei Centrale, a doua cea mai folosită, numărul traversărilor a depăşit 100.000, adică o creştere de peste 50%. Peste 10% dintre intrările ilegale au fost efectuate de femei, iar circa 9%, de minori.
Peste 50 de naționalități diferite au fost înregistrate în Canalul Mânecii, cele mai multe dintre ele provenind din Orientul Mijlociu, Albania și Africa.
Aproape 13 milioane de refugiaţi ucraineni au intrat în UE, prin graniţele terestre, din Ucraina şi Republica Moldova începând cu 24 februarie, când a izbucnit războiul, şi până la finalul anului trecut. Cu toate astea, Frontex nu a luat și acest număr în considerare.
„În aceeaşi perioadă, zece milioane de cetăţeni ucraineni ar fi ieşit din UE prin aceleaşi secţiuni de frontieră”, transmite jurnalistul Radu Tudor, pe site-ul său.