Frigul, soluția gratuită pentru lupta cu kilogramele în plus
- Iulia Moraru
- 27 august 2023, 11:19
Mamiferele intră într-un proces de ardere automată a energiei mai accelerate pentru a menține temperatura corpului în condiții de frig. Această intensificare a consumului de energie ca răspuns la temperaturile scăzute declanșează, în mod surprinzător, o creștere a apetitului.
Statul în frig ar putea deveni soluția pentru combaterea obezității. Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Scripps au descoperit circuitele cerebrale care determină mamiferele să mănânce mai mult dacă se expun la frig. Asta chiar dacă mecanismul exact a fost un mister.
Arderea caloriilor prin expunerea la frig
Un nou studiu publicat în revista Nature dezvăluie că cercetătorii au identificat un grup de neuroni în șoareci care funcționează ca un „comutator” pentru comportamentul legat de frig și căutarea de hrană.
Această descoperire ar putea duce la terapii noi pentru sănătatea metabolică și pierderea în greutate.
Autorul principal al studiului, Li Ye, profesor asociat la Institutul de Cercetare Scripps (TSRI) din California, explică că această adaptare a mamiferelor ar putea fi țintită în tratamente viitoare pentru a maximiza beneficiile metabolice în condiții reci sau în procesele de ardere a grăsimilor.
Astfel, metode precum imersiunea în apă rece sau „terapia prin frig” sunt cercetate pentru a susține pierderea în greutate și sănătatea metabolică. Totul deoarece frigul stimulează arderea energetică pentru menținerea temperaturii corpului
Un dezavantaj al terapiilor prin frig este că reacțiile noastre evoluate la frig nu sunt programate pentru a declanșa pierderea în greutate. Pentru că acest lucru ar fi fost periculos în perioadele anterioare de penurie de hrană.
Frigul, precum dieta și exercițiile fizice, are tendința de a crește apetitul. Asta pentru a compensa orice efect de scădere în greutate. Cercetătorii au dorit să identifice circuitele cerebrale responsabile pentru creșterea apetitului indusă de frig.
În momentul în care temperaturile scad, șoarecii își intensifică căutarea hranei cu o întârziere de aproximativ șase ore. Astfel, sugerând că această schimbare comportamentală nu este rezultatul direct al expunerii la frig.
O alternativă neașteptată pentru combaterea obezității
Folosind tehnici de „curățare a întregului creier” și microscopie cu foiță de lumină, cercetătorii au comparat activitatea neuronilor din creier în condiții de frig și căldură. Au făcut o descoperire importantă. Majoritatea activității neuronale din creier a scăzut semnificativ în condiții reci.
În același timp, anumite părți ale unei regiuni numite talamus au prezentat o activare crescută.
Echipa s-a concentrat apoi pe un grup specific de neuroni din talamusul median numit nucleul xifoid. A arătat că activitatea acestor neuroni a crescut în condiții reci. Asta chiar înainte ca șoarecii să se trezească din starea lor de letargie indusă de frig pentru a căuta hrană.
Mai mult, atunci când hrana era mai puțin disponibilă la începutul expunerii la frig, activitatea în nucleul xifoid creștea și mai mult, indicând că acești neuroni reacționează la deficitul de energie indus de frig, mai degrabă decât la temperatura scăzută în sine.
Când cercetătorii au stimulat artificial acești neuroni, șoarecii și-au intensificat căutarea de hrană, dar nu au schimbat alte activități. Similar, când echipa a inhibat activitatea acestor neuroni, șoarecii au redus căutarea de hrană.
Aceste efecte au fost observate doar în condiții de frig, sugerând că temperaturile scăzute furnizează un semnal distinct care trebuie să fie prezent pentru a provoca modificări ale apetitului.
Într-un ultim set de experimente, echipa a descoperit că acești neuroni din nucleul xifoid se conectează cu o regiune a creierului numită nucleul accumbens. Această zonă este binecunoscută pentru rolul său în procesarea semnalelor de recompensă și aversiune, care influențează comportamentul, inclusiv comportamentul alimentar.
În final, aceste descoperiri pot avea implicații clinice semnificative. Ele sugerează că există posibilitatea de a bloca creșterea apetitului indusă de frig, permițând astfel regimurilor relativ simple de expunere la frig să contribuie mai eficient la pierderea în greutate.