FRF și fondurile UEFA pentru echipele românești. Liga 1 profund nemulțumită
- Iulia Moise
- 13 martie 2025, 08:55

România va primi 7,6 milioane de euro de la UEFA pentru perioada 2023-2025, fonduri de solidaritate destinate echipelor care nu se află în grupele cupelor europene. Contrar criteriilor UEFA, Federația Română de Fotbal (FRF) a condiționat distribuirea acestor fonduri de respectarea regulilor „5+6” și „6+5”, precum și de clasarea în top 20 al Academiilor naționale.
FCSB va fi exclusă din această schemă în ultimul sezon din cauza parcursului său în Europa League, beneficiind de bonusuri separate.
Cluburi din Liga 1 ar trebui să plătească amenzi către FRF
Ca urmare, cel puțin 11 cluburi din Liga 1 nu vor primi nimic în acest sezon, iar în ediția următoare ar putea fi nevoite să plătească chiar amenzi către bugetul FRF din propriile resurse.
În ultimii ani, UEFA a început să aloce fonduri de solidaritate din ce în ce mai mari, prin intermediul federațiilor naționale, către toate cluburile de pe continent care nu reușesc să ajungă în grupele cupelor europene (Champions League, Europa League, Conference League) într-un sezon competițional.
Aceste sume sunt destinate să reducă discrepanțele financiare dintre echipele care beneficiază de premiile substanțiale din fazele avansate ale UCL, EL și CL și celelalte formații din ligile interne, pentru a preveni apariția unor dezechilibre semnificative în bugetele campionatelor.
Cluburile trebuie să utilizeze fondurile „pentru a-și întări structurile și a-și îmbunătăți standardele sportive și organizatorice, contribuind astfel la consolidarea sănătății întregului sistem”, conform circularelor UEFA referitoare la acest subiect.
FRF a adoptat strategia UEFA
În perioada 2021-2024, UEFA a autorizat alocarea fondurilor în funcție de „calitatea Academiilor cluburilor”. Această strategie a fost adoptată și de FRF, care s-a bazat pe clasamentul național al Academiilor din România.
Asociațiile naționale sunt responsabile să decidă cu privire la criteriile care reglementează această distribuire (care ar trebui să fie conforme cu orientările stabilite în prezenta circulară) și ar trebui să informeze UEFA cu privire la criteriile specifice aplicate”, se comunică în circulara UEFA.
Pentru perioada 2024-2027, va intra în vigoare, în etape, un nou mecanism care va schimba complet regulile jocului: vor fi acceptate DOAR criterii clare din manualul de licențiere UEFA referitoare la dezvoltarea sectoarelor juvenile (organizare, infrastructură, număr de echipe, personal tehnic/medical/administrativ, bugete, anti-doping, integritate, educație, evaluarea jucătorilor, pregătirea antrenorilor etc.). Asta este tot!
Regula FRF de distribuire a fondurilor
Într-o abordare fermă, FRF a corelat însă distribuirea acestor fonduri cu regula „5+6” și, ulterior, „6+5” (minimum 5 jucători formați la nivel național și 6 din campionatul următor pe teren), o măsură care a generat confuzie și nemulțumire în cadrul Ligii 1 în legătură cu dreptul tuturor de a accesa banii de la UEFA.
Acest lucru se datorează faptului că, în perioada 2024-2025, doar cinci echipe au îndeplinit până acum cerința „5+6” (FCSB, U Cluj, Hermannstadt, Petrolul, Farul). Totodată, FCSB nu mai este eligibilă, deoarece a participat în grupele Ligii Europa!
„Pentru a se asigura că plățile de solidaritate vor consolida bazele fotbalului profesionist în Europa, cluburile vor fi obligate să îndeplinească standarde minime de calitate ca parte a sistemului introdus pentru noul ciclu.
Dezvoltarea tineretului rămâne factorul definitoriu care influențează eligibilitatea pentru aceste plăți de solidaritate. Începând cu 2024/25, cluburile trebuie să demonstreze îndeplinirea criteriilor selectate din Regulamentul UEFA privind licențierea cluburilor și sustenabilitatea financiară” , se transmite prin circulara UEFA pentru fonduri 2024/2025.
Cine va plăti penalizări către FRF
Pentru sezonul 2025-2026, situația devine și mai ciudată: echipele din Liga 1 care nu reușesc să se claseze în Top 20 Academii, un criteriu de distribuire a fondurilor menținut de FRF în ciuda reglementărilor UEFA, și care nu respectă regula „6+5”, vor avea de suferit – vor fi obligate să plătească către FRF o penalizare echivalentă cu suma pe care ar fi primit-o dacă s-ar fi conformat regulii „minimum 6 jucători naționali” pe parcursul întregului sezon, fără nicio excepție! Așadar, vor trebui să aducă bani de acasă!
Să analizăm însă fiecare aspect în parte, folosind și informații din comunicările oficiale ale UEFA!
Sumele repartizate de UEFA
Prin urmare, pentru sezonul 2023/2024, UEFA a comunicat următoarele sume:
- 3,724 miliarde euro venituri globale din organizarea Champions League, Europa League și Conference League
- 178,5 milioane EUR disponibil pentru plăți de solidaritate către cluburile neparticipante în GRUPELE europene
- 42,5 milioane euro pentru primele cinci asociații (8,5 milioane euro fiecare - Anglia, Spania, Italia, Germania și Franța)
- 136 milioane euro pentru toate celelalte 50 de asociații: 61,2 milioane euro asociațiilor cu participanți în grupele UCL 2023/2024 și 74,8 milioane euro celor din afara grupelor UCL.

Euro 2024. Sursa foto: Instagram/ uefa_official
Ierarhizarea și separarea se realizează în funcție de poziția fiecărei asociații în clasamentul coeficienților UEFA pentru cluburi, precum și de cota de market pool, un indicator care ia în considerare rezultatele, audiența și valoarea drepturilor TV asociate țării respective.
Cum sunt repartizate sumele pentru România
România a primit 2,598 milioane de euro, situându-se între Polonia, care a beneficiat de 2,651 milioane de euro, și Bulgaria, cu 2,528 milioane de euro. Aceasta înseamnă aproximativ 130.000 de euro pentru fiecare dintre cele mai bune 20 de academii cu echipe la nivel profesionist (L1, L2). Această sumă exclude o singură echipă din primul eșalon, Oțelul, care se află abia pe locul 35 în clasamentul academiilor din 2023!
Lista pentru 2023/2024 ar trebui să fie următoarea: - din L1 – Farul, U Cluj, FCSB, Sepsi, U Craiova, CFR Cluj, Rapid, Voluntari, UTA, Poli Iași, Botoșani, Petrolul, FCU Craiova, Dinamo, Hermannstadt - din L2 – Csikszereda, Steaua, FC Argeș, Chiajna, Chindia.
Informațiile GSP indică faptul că, deși fondurile de la Nyon au fost transferate către FRF acum aproximativ o lună, niciunul dintre cluburile implicate nu a primit vreun euro din fondurile de solidaritate UEFA pentru sezonul 2023/2024!
Aceasta în condițiile în care circulara emisă de forul continental subliniază că „fiecare asociație națională trebuie să transfere imediat suma integrală către cluburile eligibile, fără a reține sau a aloca niciun ban în alte scopuri”.