Fregata Mărășești la 20 de ani de la prima misiune NATO, în Altlantic

Fregata Mărășești la 20 de ani de la prima misiune NATO, în Altlantic

Când a fost lansat, în anii ’80, bastimentul a fost botezat de Ceaușescu Muntenia și i se zicea crucișător ușor. După Revoluție i-am zis Timișoara și l-am declasat distrugător. Apoi, au venit americanii și aceeași navă e acum fregată

Echipajul Fregatei Mărăşeşti (F-111), nava amiral a marinei militare române, a aniversat, în Joia Mare, două decenii de la participarea la prima misiune internaţională în Oceanul Atlantic, exerciţiul NATO Strong Resolve 98. Evenimentul festiv, organizat la bordul bastimentului, prima navă a flotei maritime, din această clasă, construită integral în şantierul Naval Militar 2 Mai, după un proiect românesc, a reunit într-un cadru sărbătoresc membri ai echipajului care au înregistrat premiera absolută pentru această navă, de a reprezenta Forţele Navale Române la primul exerciţiu multinaţional naval NATO, în Oceanul Atlantic.

Bastimentul a înfruntat, în 1998, două furtuni mari, în Atlantic

Prezent la manifestarea organizată de Statul Major al Forţelor Navale (SMFN) în Portul Constanţa, contraamiralul de flotilă în rezervă dr. Ion Custură, îşi reaminteşte, din postura fostului comandant secund al navei, că în urmă cu 20 de ani, echipajul Fregatei Mărăşeşti a scris o pagină importantă în istoria Marinei Militare Române, prin consemnarea unor premiere pentru ţara noastră. „Eu nu am luat parte la acel marş, dar din cele relatate de comandantul navei, comandorul Dumitru Preda, am înţeles că misiunea marinarilor români în Atlantic, la bordul navei ce poartă cu cinste numele antecesorului distrugător Mărăşeşti, distins în cel de-al Doilea Război Mondial, în operaţiunile din Marea Neagră, a fost dificilă din cauza condiţiilor nefavorabile, echipajul fiind nevoit să înfrunte, în Oceanul Atlantic, două furtuni mari, cărora le-au făcut faţă cu profesionalism şi stăpânire de sine” a relatat Ion Custură, citat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întâlnirea echipajelor

La exerciţiul Strong Resolve 98, Fregata Mărăşeşti a ambarcat şi un elicopter IAR 316 B Alouette, iar detaşamentul elicopteriştilor participanţi la exerciţiul multinaţional desfăşurat în urmă cu 20 de ani era comandat, în premieră, de comandorul (av.) Paul Constantinescu, pilot militar cu multe participări de succes, la misiuni internaţionale. Întâlnirea echipajelor, găzduită de actualul comandant al Fregatei Mărăşeşti, comandorul Cornel Tănăsescu, a fost un bun prilej de transmitere a experienţelor vechiului echipaj către marinarii militari mai tineri care duc cu mândrie şi responsabilitate mai departe tradiţia şi datoria Flotilei 56 Fregate. România a fost primul stat care a semnat, cu Alianţa Nord Atlantică, acordul de participare la „Parteneriatul pentru Pace”, în anul 1994, ce a deschis calea de participare a Armatei române la exerciţiile multinaţionale, din perioada de preaderare la NATO (1994-2004).