Fraude cu parfum american

Fraude cu parfum american

Mesajele trimise în numele FBI care promit câştiguri fabuloase ori cele care anunţă că aţi câştigat la Loteria Vizelor nu sunt decât nişte fraude, care urmăresc să vă stoarcă de sute de dolari.

În căsuţele de e-mail ale multor români au ajuns mesaje false, trimise în numele agenţiei de securitate din Statele Unite dar şi unele care anunţă câştigarea Loteriei Vizelor. Potenţialii naivi sunt informaţi că agenţii americani au descoperit în urma unei anchete că sunt câştigătorii unui premiu de 900.000 de dolari. Pentru a intra în posesia banilor, câştigătorii trebuie să plătească 600 de dolari.

Cea de-a doua păcăleală, cu Loteria Vizelor, anunţă primitorii mesajelor că au câştigat concursul prin care urmează să primească o viză pentru SUA. Totul, în schimbul unei sume de 880 de dolari necesari pentru procesarea actelor, bani pe care câştigătorii trebuie să-i trimită prin Western Union.

Reprezentanţii Ambasadei Americii la Bucureşti atenţionează că amândouă sunt încercări de fraudă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Naivii, atraşi cu un premiu de 900.000 de dolari

Păcăleile realizate în numele agenţilor de la Biroul Federal de Investigaţii (FBI - Federal Bureau of Investigation), care au invadat America de Nord de la începutul anului, au ajuns şi în corespondenţa electronică a românilor.

"Am primit pe mail un mesaj care avea ca subiect numele agenţiei americane, iar mesajul era ceva de genul că am primit un mesaj important şi urgent care necesită un răspuns imediat din partea mea. Pentru binele meu sunt invitată să răspund imediat", ne-a declarat Ana Condrea, unul din românii care au primit un astfel de mesaj electronic.

Conţinutul textului ataşat este surprinzător, iar pentru mulţi români însemna împlinirea unui vis. "În acel text scrie că e-mailul meu a fost ales câştigător la o loterie şi trebuie să primesc un premiu de 900.000 de dolari. Însă din cauza unei fraude a organizatorilor loteriei nu mi s-a mai dat premiul cuvenit. FBI-ul a realizat o anchetă legată de această firmă şi întâmplător s-a descoperit că trebuie să primesc banii din premiul de la loterie. Mi se cer 600 de dolari pentru plata unor taxe. Mai mult, mi se cere şi un cont de Western Union sau Money Gram", ne-a mai explicat Ana.

"Este clar o păcăleală. Niciun un român nu ar trebui să-şi trimită datele financiare ale propriilor conturi către persoane sau site-uri pe care nu le cunosc", ne-a declarat Ionuţ Costan, expert în plăţi financiare.

Naivii care chiar cred că au câştigat 900.000 de dolari, aleg să trimită 600 de dolari într-un cont străin. "După ce au trimis banii de taxe, nu mai văd înapoi nici marele premiu de la loterie, nici suma de 600 de dolari", ne-a precizat Ionuţ Costan.

880 de dolari pentru viza de SUA

O sumă apropiată de bani (880 de dolari) li se cere şi celor care sunt anunţaţi prin e-mail că au câştigat Loteria Vizelor. O astfel de experienţă a trăit Alina, o tânără de 25 de ani din Bucureşti. "Am primit un e-mail în care eram anunţată că am câştigat la Loteria Vizelor şi urmează să primeasc o viză pentru SUA. În plus, se angajau să plătească şi un bilet de avion. Deşi participarea la concurs este gratuită, mi se cerea să dau 880 de dolari pentru procesarea actelor necesare, bani pe care trebuia să-i trimit prin Western Union. Acest lucru m-a făcut să-mi pun semne de întrebare, mai ales că eu ştiam că notificarea câştigătorilor nu se face prin e-mail şi nu asta este procedura", povesteşte tânăra.

Pe site-ul oficial al programului a găsit un avertisment cu referire la aceste "farse". A scris pe e-mail şi i s-a răspuns că e o escrocherie.

MODEL. Aşa arată anunţul pe care îl primesc pe e-mail cei care ar fi câştigat la Loteria Vizelor. Participanţii la acest program nu sunt însă niciodată anunţaţi în acest fel

AMBASADA SUA

"Guvernul american nu cere transmiterea de bani prin Western Union"

Reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti îi atenţionează pe români să nu cadă în plasa întinsă de aceşti impostori.

"Amândouă sunt încercări de fraudă. În cazul concursului Loteria Vizelor, persoana care a câştigat constată singură că a câştigat, verificând pe site-ul oficial începând cu luna mai, folosind numărul de confirmare de la înscriere. Câştigătorul nu este înştiinţat în niciun caz prin e-mail. În plus, guvernul american nu plăteşte în niciun caz bilete de avion pentru câştigători şi nici nu cere transmiterea de bani prin Western Union", explică Mihaela Armăşelu, Public Diplomacy-Press Section la Ambasada SUA de la Bucureşti.

Pentru informaţii suplimentare puteţi accesa site-ul oficial www.dvlottery.state.gov.

În cazul celor care au fost păcăliţi, sfatul poliţiştilor e să reclame. "Cazurile de fraudare prin intermediul internetului intră în competenţa departamentului de crimă organizată. Puteţi face o reclamaţie la Inspectoratul General al Poliţiei Române", recomandă Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei.