Fraudă uriașă cu fonduri nerambursabile. Un om de afaceri a fost reținut

Fraudă uriașă cu fonduri nerambursabile. Un om de afaceri a fost reținut

Omul de afaceri orădean,  Bosnyak Otto, a fost reţinut, joi, iar în prezent este anchetat sub control judiciar, după ce ar fi creat un circuit comercial fictiv prin intermediul căruia firma în care era asociat a beneficiat pe nedrept de o finanţare nerambursabilă uriaşă, de peste 6,3 milioane de lei.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Oradea au dispus, joi, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea orădeanului pentru 24 de ore, sub acuza de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Anchetatorii au stabilit că între Agenția pentru Dezvoltare Regională și societatea în care era asociat și inculpatul, a fost încheiat, în anul 2014, un contract având ca obiect acordarea unei finanțări nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat „Achiziționare instalație de cracare termică de deșeuri de cauciuc, localitatea Rupea, județul Brașov”.

Acesta ar fi oferit ajutor administratorului firmei pentru a obţine sumele de bani în cadrul programului derulat, creând un circuit comercial fictiv care a avut ca scop „justificarea” achiziţionării respectivului utilaj industrial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aciziții fictive

Concret, orădeanul, despre care ebihoreanul.ro a aflat că se numeşte Bosnyak Otto, ar fi vândut societății un utilaj asemănător, vechi, la valoarea de circa 650.000 euro, sumă care, în realitate, nu a fost achitată niciodată. Ulterior, utilajul a fost trimis la mai multe firme din spaţiul intracomunitar, „pentru reparaţii şi îmbunătăţiri", de unde s-a întors în patrimoniul societăţii care încheiase contractul de finanţare ca unul nou.

„În realitate, utilajul industrial „nou”, în valoare de 7.378.003 lei (achitați din fonduri nerambursabile) nu a fost achiziţionat niciodată", se spune în comunicatul DNA, precizându-se că în cauză "se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane".

Proiectul „Achiziționare instalație de cracare termică de deșeuri de cauciuc, localitatea Rupea, județul Brașov” a fost depus spre finanţare de firma Pyrocolect SRL, înfiinţată în 2008 în Oradea, mutată anul trecut la Bucureşti şi aflată în reorganizare judiciară. În societatea cu pricina, Bosnyak Otto este într-adevăr asociat alături de două orădence şi un bucureştean, Ioan Negoiţă, care deţine şi funcţia de administrator.

Pyrocolect SRL a mai fost în atenţia publică şi anul trecut, după apariţia unei înregistrări video realizată de Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere (ASUM), un ONG din Braşov, la staţia de ardere a deşeurilor de cauciuc din Rupea descrisă de reprezentanţii organizaţiei drept „un dezastru ecologic”.