Hoția secolului! Două cupluri de români din Franța au pretins ajutoare pentru 1200 de copii
- Marinela Sârbu
- 11 septembrie 2020, 19:06
Două cupluri de români au delapidat de la statul francez cu suma fabuloasă de 1,7 milioane de euro după ce au depus numai puțin de 1.200 de dosare false de maternitate.
Frauda, comisă în 2019, a apărut în raportul anual al Curtea de Conturi din Franța, iar cele două cupluri au fost arestate în aprilie anul trecut în regiunea Vaslui, România, scrie site-ul ladepeche.fr.
Susținute de mulți complici, cuplurile sunt suspectate de a fi industrializat frauda la ajutoarele sociale. Ei ar fi la originea a nu mai puțin de 1.200 de dosare de despăgubire falsă și ar fi prejudiciat Fondul de Alocații familiale (CAF) și sistemul social pentru lucrătorii independenți din nordul Franței.
Această înșelătorie le-ar fi permis să deturneze 1,7 milioane de euro, o parte din sumă fiind recuperată în urma confiscării a nouă proprietăți în care escrocii investiseră în România.
Cum au reușit o astfel de operațiune? „Pur și simplu”, s-ar putea spune. Femeile au început afacerea prin a se declara contractori independenți în sectorul recuperării metalelor și a deșeurilor, apoi au rămas rapid însărcinate și au primit alocații de la CAF.
Cele două cupluri aflate în fruntea înșelătoriei s-au folosit de tinere pe care le plăteau cu câțiva euro pentru a se prezenta la birourile CAF unde au fost făcute dosarele de despăgubire. Dacă, la început, s-au folosit identități reale, odată cu creșterea înșelătoriei - 1.200 de declarații false - cele două cupluri au împins și mai departe lucrurile și au început să folosească cărți de identitate și certificate de naștere românești false.
Frauda cu prestațiile sociale nu privește doar CAF, așa cum subliniază raportul Curții de Conturi publicat marți. Autoritatea pentru administrarea fondurilor publice observă astfel în raportul din 2019 că în Franța, 2,4 milioane de beneficiari ai drepturilor de asigurări de sănătate sunt potențial „fantome”. Această cifră uimitoare a fost obținută prin compararea cifrelor de la INSEE și a numărului de asigurări sociale asigurate în cadrul diferitelor scheme. Rezultat: cu 2,4 milioane mai multe asigurări sociale decât locuitorii din Franța doar pentru sistemul de asigurări de sănătate.