O nouă schemă de înșelători în online. Vă puteți trezi cu credite uriașe

O nouă schemă de înșelători în online. Vă puteți trezi cu credite uriașe Fraudă online. Sursa foto: Arhiva EvZ

Autoritățile atrag atenția că, în ultimele săptămâni, au fost înregistrate tot mai multe cazuri de infracțiuni comise pe internet, în care victimele sunt atrase prin metoda unor „false investiții”.

Această metodă de fraudă online este simplă, iar victimele sunt adesea atrase și de personalitățile care apar în reclamele respective.

Prin urmare, victima accesează un anunț atractiv publicat pe o pagină web, în care se fac promisiuni de beneficii semnificative în urma investițiilor în acțiuni ale unor companii naționale, în special din sectorul energetic.

După ce individul apasă pe link, este redirecționat către o pagină care solicită furnizarea unor informații personale, inclusiv numărul de telefon.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nouă metodă de fraudă online

Într-un interval scurt de timp, victima este contactată telefonic, inclusiv prin diverse aplicații informatice de comunicare, de către indivizi care pretind a fi reprezentanți ai unor companii de investiții.

Aceștia îi oferă detalii despre cum ar putea deveni investitor. În unele situații, în funcție de atitudinea victimei, aceasta este direcționată către o altă persoană prezentată ca fiind consultant personal.

Acest consultant recomandă instalarea unor aplicații informatice pentru o vizualizare facilă a sumei investite și a profitului estimat sau sub diverse alte pretexte. Aceste aplicații permit acelei persoane să preia controlul asupra dispozitivului victimei.

ANAF avertizează românii! A apărut o noua metodă de furt. Cum acționează hoții

Românii, înșelați printr-o nouă escrocherie. Sursa foto: Pixabay

„Un nou tip de fraude sunt sesizate prin plângeri penale, înregistrate la nivelul I.P.J. Argeş – Serviciul Investigaţii Criminale şi la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, depuse de persoane care susţin că au fost victimele unor infracţiuni”, susțin procurorii argeșeni.

Fără să își dea seama că fraudă online, victima este determinată să investească inițial sume modeste, de câteva sute de lei. În plus, într-un interval scurt de timp, aceasta poate observa presupuse rate crescute de profit.

Prin această tactică, escrocii se folosesc de aplicațiile bancare instalate pe telefonul mobil al victimei și reușesc să obțină diverse credite online în numele acesteia. Consecințele financiare pot fi de o amploare considerabilă.

Prejudiciile pot ajunge la zeci de mii de lei

După instalarea respectivelor aplicaţii, însă, persoane rău intenţionate se folosesc de aplicaţiile bancare pe care victima le avea deja instalate în dispozitivul său, aferente conturilor deţinute, solicitând şi obţinând credite online în numele victimei, dar cu transferul acestor sume în conturile unor persoane necunoscute.

În final, în funcţie de sumele pe care victima este dispusă să le investească voluntar şi de sumele împrumutate în numele acesteia, prejudiciile înregistrate ajung şi la nivelul a zeci de mii de lei”, se arată într-un comunicat de presă emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.

Procurorii sfătuiesc cetățenii să se abțină de la implicarea în activități ca urmare a unor oferte primite de la persoane necunoscute, care le prezintă oportunități de câștiguri consistente, ușoare și rapide, prin operațiuni cu care nu sunt familiarizați.

Fraudă online prin intermediul tehnologiei deepfake

De cele mai multe ori, românii sunt convinși să investească și pentru că în reclame apar diverse personalități din România.

Chiar și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus recent o plângere penală, pentru o tentativă de fraudă online ce se folosește de tehnologia deepfake.. Acesta a apărut într-un clip video prin care convingea românii să investească în acțiuni.

„Videoclipul a folosit în mod fraudulos imaginea mea şi vocea mea pentru a convinge publicul să investească într-o platformă fictivă. Această acţiune nu doar că a înşelat publicul, dar a şi denigrat reputaţia mea şi a instituţiei Ministerului Energiei”, a precizat ministrul.

Va fi o destinație specială pentru turiști

Sebastian Burduja. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Burduja subliniază că nicio companie de încredere nu va solicita plăți prin canale electronice nesigure sau prin linkuri inserate în comentariile postărilor de pe rețelele sociale.

Asemenea tactici sunt frecvent utilizate de către infractori pentru a înșela și a obține ilegal bani de la persoanele neinformate.