Evenimentul Zilei > Actualitate > Fraudă cibernetică pe OLX! Cum rămân românii fără bani? Alertă de ultimă oră
Fraudă cibernetică pe OLX! Cum rămân românii fără bani? Alertă de ultimă oră

Fraudă cibernetică pe OLX! Cum rămân românii fără bani? Alertă de ultimă oră

Alertă de ultimă oră pentru românii care folosesc OLX România: Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează în legătură cu o nouă campanie de phishing care vizează clienţii acestui serviciu.

Specialiştii CERT-RO au anunţat că au primit în ultimul timp numeroase notificări cu privire la incidente de securitate cibernetică de tip fraudă, propagate prin serviciul OLX şi WhatsApp. Metoda de operare este foarte simplă pentru infractorii cibernetici.

„Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunţ de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesaţi de achiziţie, apoi susţin că au efectuat plata. Dar, pentru încasarea sumei corespondente ar fi necesară accesarea unui link şi introducerea datelor cardului pe care ar trebui virată suma.

Desigur, este vorba despre o capcană, atacatorii sistând orice conversaţie după ce primesc datele de card, iar victimelor li se extrag bani din cont”, au explicat experţii CERT-RO comunicatul de presă urcat pe site-ul instituţiei. Atenţie, se pare că atacatorii cibernectici nu sunt neapărat din România.

Semnele care indică o înşelăciune pe OLX

Astfel, utilizatorii serviciului OLX vând anumite produse sunt contactaţi de potenţiali cumpărători, după care, folosind un anumit pretext, clientul fals mută conversaţia de pe OLX pe WhatsApp. „De cele mai multe ori, mesajele primite au o exprimare ciudată, deşi sunt în limba română.

Este un semn că acel text ar putea fi fost tradus cu un instrument disponibil gratis online. Greşelile gramaticale sau repetiţia unor termeni în cadrul aceleiaşi propoziţii pot fi astfel de indicii, aşa că analizaţi cu atenţie informaţiile, înainte de clic”, au informat cei de la CERT-RO.

Ce urmează mai departe? Atacatorii cibernetici îşi informează victimele că produsul a fost deja achitat şi generează un link fals unde vânzătorilor li se cer datele cardului, inclusiv codul CVV/CVC, sub pretextul de a fi făcută plata pentru produsul tranzacţionat.

În cele din urmă, link-ul respectiv duce către o pagină de phishing, prin care infractorii cibernetici încearcă să colecteze datele de card ale utilizatorilor. Când se trezesc fără bani pe card, este târziu, iar şansele de a recupera prejudiciul sunt mici.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE