Frații Cristescu, care şi-au oferit domeniile pentru Relevionul lui Ponta şi Comitetul Executiv PSD, au primit ilegal un teren în centrul Timişoarei

Frații Cristescu, care şi-au oferit domeniile pentru Relevionul lui Ponta şi Comitetul Executiv PSD, au primit ilegal un teren în centrul Timişoarei

Între revelionul petrecut de Ponta pe domeniile lor și marele comitet executiv național al PSD, drept recompensă, frații Cristescu au primit cadou pe linie de partid un teren evaluat la peste 3 milioane de euro, chiar în centrul Timișoarei. Primarul liberal i-a acționat în judecată, și încearcă să recupereze terenul sustras, spune el, din patrimoniul public.

Potenți oameni de afaceri, apropiați de PSD, Marius și Emil Cristescu au primit cadou de la fostul ministru al economiei, Constantin Niță (PSD), o imensă parcare în centrul orașului de pe Bega, în ciuda unei sentințe definitive și irevocabile ce nu le dădea acest drept de posesie. Ministrul Economiei a semnat un act prin care trece terenul în patrimoniul oamenilor de afaceri care, în ultimii ani, au găzduit nu numai congresul PSD, pe domeniul de la Orăștie, dar și întâlniri de taină, revelioane și vacannțe ale premierului Victor Ponta, ale socrului său, Ilie Sârbu și a întegii lor camarile.

Ponta a  făcut Revelionul 2013 - 2014 la Arsenal Park, pe domeniul militarizat al fraților Cristescu, și tot acolo a petrecut vacanța de iarnă împreună cu familia. Au urmat, anul trecut, în același loc, mai multe întâlnri de taină PSD-iste, care au culminat, vara trecută, cu şedinţa extinsă a Comitetului Executiv Naţional al PSD. Între Revelionul premierului și ședința Comitetului Executiv, gazdele au fost recompensate.

Potrivit ziarului Adevărul, care a intrat în posesia unui document secrert, fostul ministru al Economiei, Constantin Niţă (PSD), a ignorat o sentinţă judecătorească definitivă și irevocabilă și a trecut în proprietatea Bega Turism, o firmă din grupul deţinut de oamenii de afaceri Emil şi Marius Cristescu un teren ultracentral în suprafață de 3.700 de metri pătraţi care ar putea valora până la trei milioane de euro în Timişoara, potrivit evaluatorilor imobiliari.

Totul a ieșit la iveală la începutul anului, imediat după ce edilul liberal Nicolae Robu a anunțat intenția de a construi pe teren o parcare supraetajată.

Frații Cristescu au vrut parcarea din 2009

Fraţii Cristescu au început cu ani în urmă demersurile pentru a intra în posesia parcării din spatele centrului comercial Bega, în baza HG 834/1991. Actul normativ permite firmelor înfiinţate cu capital de stat şi privatizate ulterior să dobândească terenurile adiacente clădirilor pe care le folosesc, în anumite condiții, care, în cazul Bega, nu s-au respectat. În 2009, CJ Timiș a respins cererea oamenilor de afaceri de a-și trece în proprietate terenul pe care funcționează parcarea din spatele magazinului, pe motiv că nu se întrunesc cele cerute de lege (terenul să fi aparţinut companiei la momentul înfiinţării şi să nu fie în domeniul public), iar frații Cristescu au acționat instituția în judecată.

Primăria Timișoara, care deține de drept terenul, s-a alăturat CJ Timiș în proces, arătând că terenul în litigiu nu a aparţinut niciodată firmei Bega, și mai ales că acesta face parte din domeniul public al municipiului, astfel că nu poate fi înstrăinat către privați. Sentinţa Tribunalului Timiș din 2011, care dă dreptate autorităților publice a fost menţinută de Curtea de Apel Timişoara, care a decis definitiv și irevocabil că firma fraţilor Cristescu nu are dreptul să primească parcarea din spatele centrului comercial, neîndeplinindu-se  condiţiile legii.  

În luna aprilie a anului trecut, ignorând sentința, ministrul Economiei din Guvernul Ponta III, Constantin Niţă (PSD), proaspăt instalat, a semnat un certificat care atestă dreptul de proprietate al Bega Turism asupra parcării din spatele magazinului, în mod gratuit. Documentul, emis la data de 18 aprilie 2014 este justificat prin HG 834/1991, aceeași pe baza căreia instanţa a decis că terenul nu poate deveni propritatea fraţilor Cristescu.

Robu merge în instanță

Primăria Timişoara a atacat în instanţă documentul prin care Bega Turism s-a întabulat în cartea funciară ca proprietar al terenul evaluat la peste 1.000 de euro metrul pătrat. Mai exact, în ianuarie, la opt luni după ce a a anunțat că va construi o parcare supraterană etajată pe locul respectiv, edilul Nicolae Robu a aflat că terenul e în proprietatea fraților Cristescu și i-a acționat în judecată pentru a recupera parcarea.

Primarul liberal povestește că în baza documentului transmis Primăriei Timişoara de către OCPI, datat 19 decembrie 2014, I se comunică faptul că parcarea din spatele magazinului Bega a trecut în proprietatea Bega Turism SA, în baza unui certificat de atestare a dreptului de proprietate, emis în 18 aprilie 2014, de Ministerul Economiei, ulterior analizei documentaţiei referitoare la această cerere depusă în data de 18 februarie 2014. Documentul transmis de OCPI Primăriei Timişoara mai menţionează că bunul imobil, care a fost înscris în cartea funciară a unităţii administrativ-teritoriale Timişoara, având ca proprietar Primăria Timişoara în cota de 1/1, trece în proprietatea Bega Turism SA. Nicolae Robu spune acum că, până la momentul notificării Primăriei de către OCPI, nimeni din instituţie nu ar fi știut acest lucru. Municipalitatea intenţiona să construiască o parcare supraterană cu tax, drept pentru care, în aprilie 2014, în baza unei hotărâri de Consiliu Local, terenul respectiv a fost concesionat Societății de Drumuri Municipale, care ar fi trebuit, în baza unei competiții deschise, să selecteze un partener privat în vederea investiției. ”Până la urmă trebuie să se pronunţe instanţele judiciare. În orice caz, eu îmi fac datoria de a lupta pentru apărarea patrimoniului public (…) Există o lege care trebuie respectată. Părerea mea şi a juriştilor din primărie este că nu s-a respectat legea în cazul acestui transfer şi, drept urmare, fără patimă, cerem instanţelor să judece”, a declarant Nicolae Robu.