Franța solicită sprijinul Chinei în criza ucraineană. Beijingul ar putea să influențeze Moscova să accepte un armistițiu

Franța solicită sprijinul Chinei în criza ucraineană. Beijingul ar putea să influențeze Moscova să accepte un armistițiuSursa foto: Arhiva EVZ

Catherine Colonna, reprezentanta Ministerului de Externe al Franței, a cerut miercuri Chinei să utilizeze influența sa asupra Rusiei, pentru a convinge Moscova să înțeleagă că este „într-un impas” și să revină „la rațiune„. Scopul acestei acțiuni este oprirea invaziei din Ucraina.

Este necesar ca Administrația Chinei să folosească relațiile cu Rusia pentru a face Rusia să înțeleagă mai bine că este într-un impas și să îi ceară să revină la rațiune pentru o revenire la pace, nu prin continuarea războiului”, a declarat Catherine Colonna, înaintea întâlnirii, la Paris, cu ministrul chinez de Externe, Qin Gang.

Franța cere Chinei să intervină în conflictul din Ucraina

Anne-Claire Legendre, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Paris, a declarat că cei doi miniștri de Externe vor aborda crizele internaționale, cu accent pe războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, dar și mizele globale, cu referire la Summitul de la Paris privind noul pact financiar global.

China va continua să pledeze pentru negocieri între Rusia și Ucraina. Vom trimite curând un emisar special pentru Afaceri Europene în Ucraina. Se va deplasa și în alte țări europene”, a declarat marți, Qin Gang, în cursul vizitei sale în Germania, potrivit Mediafax.

Preşedintele ceh Petr Pavel spune că Beijingul nu vrea pace în Ucraina

La sfârșitul lunii aprilie, preşedintele ceh Petr Pavel a susținut că China nu poate fi de încredere ca mediatoare a păcii între Rusia şi Ucraina, pentru că are de câştigat de pe urma prelungirii războiului.

Declarațiile președintelui ceh, făcute într-un interviu pentru Politico, au intervenit în contextul în care China încearcă să se prezinte ca pacificator în Ucraina, în timp ce state precum Franța consideră că Beijingul poate juca un rol în negocierile de pace.

China a prezentat recent un document vag pe care ea îl consideră o foaie de parcurs pentru încheierea conflictului. „Cred că este în interesul Chinei să fie prelungit statu quo-ul, pentru că astfel Beijingul poate împinge Rusia către o serie concesii”, a explicat preşedintele ceh în interviu.

Acesta a declarat că în opinia sa, China ar putea beneficia de resursele de petrol, gaz și alte resurse din Rusia în schimbul parteneriatului său puternic cu Kremlinul. El a adăugat că este posibil ca China să considere că sprijinirea Ucrainei de către Occident ar putea slăbi aceste state, ceea ce ar fi în avantajul său, conform digi24.ro.