Franţa şi Germania pregătesc noua UE | VIDEO

Franţa şi Germania pregătesc noua UE | VIDEO

"Uniunea fiscală" anunţată de Merkel şi susţinută de Sarkozy necesită adoptarea unui nou tratat sau amendarea celor existente

Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy insistă pentru o revizuire a regulamentelor existente ale Uniunii Europene şi încearcă să evite "destrămarea" zonei euro, comenta, ieri, presa internaţională.

Cancelarul german s-a adresat parlamentarilor din ţara sa, înaintea unui summit important al Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, în 9 decembrie, când Merkel şi Sarkozy vor propune o acţiune comună.

Liderul german a declarat că vor fi necesari ani de zile pentru rezolvarea crizei economice. "Guvernul de la Berlin a susţinut mereu că această criză nu poate fi soluţionată pripit, pentru că este vorba despre un proces, iar procesul durează ani de zile", a precizat Merkel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obiectivul summitului de săptămâna viitoare va fi schimbarea tratatelor europene, pentru a nu se crea "o fisură" între statele membre şi cele nemembre ale zonei euro. "Trebuie să facem mai multe eforturi. În situaţiile pentru care avem acorduri azi, va trebui să avem dispoziţii obligatorii", a spus Merkel.

Ea a precizat că regulile bugetare din zona euro au fost încălcate de 60 de ori, în ultimii 10 ani, de mai multe naţiuni, inclusiv de Germania, dar nicio ţară nu a fost pedepsită serios.

Sacrificiile românilor sunt esenţiale

Angela Merkel a mai spus că nu trebuie uitate problemele cu care se confruntă Spania, Portugalia şi Grecia şi sacrificiile pe care le fac ţările din afara zonei euro, care nu primesc atât de multă atenţie, cum sunt statele baltice, Bulgaria şi România.

"De multe ori nu realizăm contribuţia pe care oamenii din ţările respective o aduc pentru ca moneda euro să fie una stabilă, solidă", a precizat Merkel.

Preşedintele francez a spus, joi seara, că ţara sa, împreună cu Germania, militează pentru un nou tratat european, pentru "o refondare şi o regândire a organizaţiei europene". El a precizat că fără o nouă convergenţă între statele europene, datoria imensă a ţărilor europene ar putea distruge moneda euro. "Mai multă solidaritate, mai multă responsabilitate asumată în faţa popoarelor, de un veritabil guvern, aceasta este viziunea noastră pentru viitor", a spus Nicolas Sarkozy.

România vrea la masa deciziilor

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, pentru EVZ, că se poartă acum o discuţie "foarte serioasă" pe tema modificării tratatelor. Nu doar în ceea ce priveşte conţinutul, ci şi formatul acestora : dacă modificările se vor face doar de către cele 17 ţări din zona euro sau de toate cele 27 de state membre UE. Acest lucru este foarte important, dacă va fi vorba de o schimbare care va viza toţi membrii Uniunii. "E clar că multe din măsurile ce vor fi avute în vedere vor viza doar zona euro, dar vor avea consecinţe directe sau indirecte şi asupra noastră", a spus Orban. El a adăugat că, tocmai de aceea, este foarte important ca în momentul în care se convin măsurile, să fim la masa la care se ia decizia şi să avem o influenţă în proces.

În prezent se simte nevoia unei "partajări de competenţe" din domenii care până acum erau naţionale, consideră Orban. "Dacă sunt probleme într-un stat membru, există riscul de contagiune. Trebuie asigurată nu doar solidaritatea, să-l ajuţi pe cel care are probleme, dar să şi previi ca alte state membre să ajungă în situaţia în care să aibă dificultăţi", a explicat el. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/hXQL5uVS7oE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Tocmai am dat startul unei noi faze a integrării europene" ANGELA MERKEL, cancelarul german

27 de state trebuie să adopte modificările legislative care să facă posibilă "uniunea fiscală", pentru salvarea zonei euro. Citiţi şi:

  • Recesiunea se întoarce în Europa în 2012
  • Viitorul, văzut de liderii europeni. Să-i credem sau nu?
  • Sarkozy: Franţa şi Germania vor un nou tratat care să "refondeze Europa"
  • O nouă zonă Schengen în Europa? Doar câteva ţări din zona euro ar putea fi incluse