Evenimentul Zilei > International > Franța și Germania, contre pe subiectul romilor
Franța și Germania, contre pe subiectul romilor

Franța și Germania, contre pe subiectul romilor

Parisul și Berlinul au avut ieri un schimb de replici în marja Consiliului European de la Bruxelles pe tema expulzărilor imigranților de etnie romă, după ce liderul francez Nicolas Sarkozy a declarat într-o conferință de presă că autoritățile germane se pregătesc să expulzeze la rândul lor grupuri de nomazi.

Președintele francez a susținut în fața jurnaliștilor străini că Angela Merkel, cancelarul german, i-ar fi declarat că intenționează să urmeze exemplul Franței în privința imigranților de etnie romă de pe teritoriul Germaniei, scrie BBC.
„Vom vedea atunci cât de calmă mai este politica germană”, a conchis triumfător Sarkozy. Dar imediat de aeronava care o transporta pe șefa executivului german a aterizat la Berlin, purtătorul ei de cuvânt a respins vehement declarațiile făcute de Sarkozy cu doar câteva ore înainte.
"Cancelarul Merkel nu a vorbit nici în timpul Consiliului European, nici în discuţiile purtate pe marginea Consiliului cu preşedintele francez Sarkozy despre tabere de romi din Germania şi, în niciun caz, despre evacuarea acestora”, a subliniat Steffen Seibert.
Divergența dintre Sarkozy și Merkel este cu atât mai stânjenitoare pentru liderul francez cu cât acesta a avut un schimb dur de replici și cu șeful executivului european Jose Manuel Barroso, după cum a declarat premierul bulgar Boiko Borisov, care susține că a asistat la întreaga scenă. Tensiunea ar fi fost generată de sprijinul arătat de Barroso comisarului european pentru Justiție, Viviane Reding, după ce aceasta a criticat în termeni duri măsurile luate de Paris împotriva romilor.
Presa franceză trage un semnal de alarmă
Ziarele franceze de astăzi se arată preocupate de coliziunea dintre Franța și UE pe tema expulzărilor cetățenilor comunitari de etnie romă, avertizând că Parisul devine tot mai izolat și își pierde din credibilitate la nivel european. "La nivel oficial, locatarul de la Palatul Elysee venise să clarifice dezbaterea privind expulzările romilor. El a provocat în final o confruntare majoră, în cursul căreia nu a fost susţinut – contrar celor spuse de el – nici măcar de omologii săi", scrie ziarul regional „Republicain Lorrain”.
Publicaţia „Dernieres Nouvelles d’Alsace” a calificat Consiliul European drept o luptă de interese, evocând dezacordul dintre Nicolas Sarkozy şi Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene. "Circulara ministerială a cabinetului Hortefeux, desemnând nominal minoritatea etnică a romilor, a făcut mai mult decât să perturbe acest Consiliu European", continuă ziarul citat. "Ea a izolat Franţa", a cărei "credibilitate politică suferă serioase prejudicii (…), din cauza unor reacţii precipitate şi de natură electorală".
„Midi Libre” scrie că summitul european a degenerat într-o "criză majoră", aruncând Franţa "în centrul unei polemici internaţionale". Nicolas Sarkozy iese din această dispută "zguduit şi izolat", notează Sud-Ouest. "Faptul că doar Berlusconi i-a sărit în ajutor spune multe despre situaţia sa şi despre calitatea aliaţilor săi", adaugă cotidianul regional. "Sarkozy şi Berlusconi împotriva restului lumii! În final, marile spirite se întâlnesc", conchide, ironic, ziarul „Dauphine Libere”.
"Sarkozy, un copil mincinos"
Presa europeană este însă mult mai critică la adresa guvernului francez. Nicolas Sarkozy s-a comportat „precum un copilaș, prins cu minciuna, dar care insistă că a spus adevărul”, comentează în ediția de astăzi publicația „Financial Times Deutschland”.
Președintele francez „pate destul de izolat”, conchide și ziarul german „Taggerspiegel” în timp ce Süddeutsche Zeitung atrage atenția că romii sunt „țapi ispășitori” și că Bruxelles-ul, în consecință, trebuie să ia măsuri. Cotidianul conservator „Frankfurter Allgemeine Zeitung” apreciază, la rândul său, că „metoda Sarkozy”, prin care președintele francez a încercat să se reabiliteze electoral cu ajutorul votanților de extremă-dreaptă, este una care denotă slăbiciune.
Ziarul italian „Le Repubblica” scrie, de asemenea, că deciziile iraționale luate pentru a atenua nemulțumirea populară i-a transformat pe unii lideri în victime, aluzie la Sarkozy și miniștrii săi implicați în dosarul romilor. „Franța a ajuns în corzi din cauza unei politici care contravine principiilor europene privind libertatea de circulație și care este discriminatorie”, subliniază și cotidianul spaniol „El Pais”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: