Franța se îndreaptă spre o coaliție, după victoria extremei stângi

Franța se îndreaptă spre o coaliție, după victoria extremei stângi Gabriel Attal și-a depus demisia Sursa foto: Captura video

Franța se îndreaptă spre o coaliție, după victoria extremei stângi. Gabriel Attal propune un pact tuturor partidelor, cu excepția LFI și RN. Fostul premier ar vrea o coaliție al cărei obiectiv este să „găsească o nouă cale în Adunarea Națională, prin dialog și depășirea divizărilor obișnuite”.

Franța se îndreaptă spre o coaliție, după victoria extremei stângi

Gabriel Attal, prim-ministru demisionar, și Stéphane Séjourné, secretar general al partidului Renaissance, au trimis o scrisoare marți, 13 august, tuturor liderilor partidelor parlamentare, cu excepția La France insoumise și Rassemblement national. În acest document, dezvăluit de BFMTV, partidul prezidențial propune Adunării Naționale un "pact de acțiune", la două zile după încheierea armistițiului olimpic.

Cei doi îi invită așadar pe Laurent Wauquiez (dreapta republicană), André Chassaigne (stânga democrată și republicană), Cyrielle Chatelain (grupul ecologist și social), Stéphane Lenormand (grupul Liot) și Boris Vallaud (grupul socialist și apropiaţi) să formeze o coaliție.

„Întoarcerea la lucrurile esenţiale”

Obiectivul fiind „găsirea unei noi căi în Adunarea Națională, prin dialog și depășirea divizărilor obișnuite". Aleșii Renaissance le cer omologilor lor "să revină la elementele de bază: viața de zi cu zi a francezilor, urgențele țării și pregătirea viitorului".

Ne puteți urmări și pe Google News

În foaia lor de parcurs sunt șapte teme majore: restabilirea conturilor publice și întărirea suveranității economice a țării, apărarea valorilor, secularismul și reformarea instituțiilor, serviciile publice cu accent pe Educație și Sănătate precum și calitatea acestora ca şi calitatea vieții francezilor, și anume puterea de cumpărare, locuințe și muncă. Și în sfârșit, Mediu și Siguranță. Gabriel Attal recunoaște în scrisoare, consultată de BFMTV, că va fi greu să se înţeleagă pe toate punctele".

Franța, mai divizată ca niciodată

Stéphane Séjourné, la rândul său, a trimis o scrisoare liderilor politici ai fiecărui partid. Deşi textul celor două misive este identic, ministrul de Externe demisionar a adăugat o prioritate de lucru privind „suveranitatea militară” a Franței.

Această propunere demonstrează, potrivit lui, o „dorință de deschidere a grupului Ensemble pour la République și spiritul de responsabilitate care este al nostru”, în timp ce numirea unui nou prim-ministru este așteptată de multă vreme şi divizează eşichierul politic.

(Autor: Emma Allamand, Le Point. Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)