Repatrierile continuă, iar România trebuie să pregătească chiar anul acesta un plan de incluziune a minorităţii.
O vizită a doi miniştri francezi la Bucureşti, în care oficialii ambelor ţări au decis să "pună capăt polemicilor sterile", s-a încheiat cu o aparentă impunere a soluţiilor franceze în dosarul romilor. Concret, repatrierile romilor români din Franţa vor continua, iar România, asistată de Paris şi finanţată de UE, va face eforturi pentru integrarea lor.
"Nu a fost un meci", a spus, ieri, ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, vorbind despre întâlnirile cu oficialii români - ministrul de externe Teodor Baconschi, cel de interne - Vasile Blaga - şi premierul Emil Boc. "Singurul meci va avea loc pe Stade de France", a adăugat Besson, o aluzie la meciul de fotbal Franţa - România din octombrie.
Discuţia de ieri s-a încheiat cu un acord ce conţine angajamentele României. Bucureştiul va trimite în Franţa încă 10 poliţişti, iar cooperarea se va întări prin schimbul de magistraţi de legătură. "România va adopta până la sfârşitul anului un plan de incluziune pentru minoritatea romă". "Franţa este dispusă să sprijine România punându-şi expertiza la dispoziţie", iar ambele ţări vor acţiona în UE pentru a facilita obţinerea finanţărilor necesare, spune documentul.
Baconschi nu vrea ajutorul Parlamentului European
În vreme ce a apreciat că e gata să treacă de la "schimbul de anateme" la altfel de discuţii, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a criticat votul dat de Parlamentul European (PE), "sub presiunea ideologică".
Lellouche s-a referit la rezoluţia propusă de socialişti, liberali, verzi şi comunişti, şi adoptată ieri în plenul PE, care cere Parisului "să suspende imediat toate expulzările".
Nici ministrul român de externe nu a aplaudat demersul PE. "Nu citim rezoluţia ca pe o mână de ajutor dată României. Sunt de acord că polemicile ideologice nu trebuie încurajate", a spus Teodor Baconschi.
Un semn de întrebare rămâne în privinţa intenţiei Franţei de a lega aderarea României la Zona Schengen de dosarul romilor. Lellouche, care a sugerat deja acest lucru, a spus ieri că "nu există o legătură juridică între cele două chestiuni" şi că problema romilor e una politică.
Preşedinţii Traian Băsescu şi Nicolas Sarkozy vor avea azi o discuţie telefonică, confirmată de Eric Besson. Ministrul nu a precizat însă care vor fi temele discuţiei