Președintele Franței, Emmanuel Macron, propune o nouă construcție politică europeană din care să facă parte și state non-UE precum Marea Britanie și Ucraina. El a făcut această declarație la Berlin, în cadrul primei vizite pe care a întreprins-o după realegerea în funcție. Cu acest prilej a fost felicitat de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Cei doi lideri de stat au subliniat că o bună cooperare între Germania și Franța este importantă pentru bunul mers al Uniunii Europene.
Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a susținut o conferință de presă, împreună cu invitatul său, președintele reales al Franței, Emmanuel Macron. Cu acest prilej, oficialul german a subliniat că o bună cooperare între Franţa şi Germania este foarte importantă. În opinia sa, cele două țări, considerate principalii stâlpi de rezistență ai Uniunii Europene, „lucrează bine împreună pentru ca Europa să lucreze bine împreună”.
Cu acest prilej, Olaf Scholz a subliniat că războiul din Ucraina a luat prin surprindere pe toată lumea. El a precizat că nimeni nu a putut anticipa că mii de oameni vor avea de suferit din această cauză.
„Nimeni nu ar fi putut şti că războiul din Ucraina va izbucni”, a afirmat el, adăugând că „mii şi mii de oameni vor avea parte de moarte şi distrugere” ca urmare a acestui conflict.
„Am trăit un moment de cotitură în istorie”, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz.
Macron propune o nouă construcție europeană
Preşedintele francez, a efectuat la Berlin prima sa vizită externă după recenta realegere în funcţie. Cu acest prilej, Emmanuel Macron a invitat Marea Britanie să facă parte dintr-o nouă construcție europeană. El a apreciat că Regatul Unit ar putea avea „un loc deplin într-o nouă comunitate politică” europeană, în care şi-a exprimat dorinţa de a fi primite ţări apropiate, dar care nu sunt membre ale UE, potrivit France Presse.
Președintele Franței propusese mai devreme în cursul zilei la Strasbourg constituirea acestei noi entităţi, în special pentru Ucraina.
Această nouă entitate propusă de Macron „ar putea fi de asemenea un mijloc de a regăsi o stabilitate şi o altă formă de cooperare cu ţări ca Regatul Unit, care a decis să părăsească Uniunea noastră Europeană, dar care şi-ar putea avea un loc deplin în această comunitate politică”, a declarat şeful statului francez într-o conferinţă de presă la Berlin.
Inițiativa a fost primită cu interes de cancelarul german Olaf Scholz conform căruia este „foarte interesantă” ideea lui Emmanuel Macron de a construi o „comunitate politică europeană” care ar putea primi ţări ca Ucraina şi Regatul Unit.
Olaf Scholz, discuție cu liderul Chinei comuniste
Tot luni, 9 mai, cancelarul Germaniei a avut o convorbire cu preşedintele chinez Xi Jinping. Liderul chinez a precizat, cu acest prilej, că trebuie depuse toate eforturile spre a se evita transformarea conflictului din Ucraina într-o „situaţie de negestionat”. Informația cu privire la declarația Xi Jinping a fost prezentată de radioul public din China. China susține că trebuie făcute toate eforturile pentru ca acest război să se oprească și să nu se extindă în alte state.
„Trebuie făcute toate eforturile pentru a se evita intensificarea şi extinderea conflictului din Ucraina, care ar putea conduce la o situaţie de negestionat”, a afirmat Xi în discuţia prin videoconferinţă, potrivit radioului public chinez, preluat de agenția de presă Reuters.
Preşedintele chinez a invitat Germania să participe la Iniţiativa de securitate globală. Acesta este un cadru larg şi vag pe care Xi Jinping l-a prezentat luna trecută şi care susţine principiul „securităţii indivizibile”. Este un conceput invocat de Rusia pentru a justifica atacarea Ucrainei, după cum a adăugat Reuters.