Germania avertizează că amenințările nucleare ale Rusiei nu trebuie ignorate: Suntem într-o situație periculoasă, chiar dramatică

Germania avertizează că amenințările nucleare ale Rusiei nu trebuie ignorate: Suntem într-o situație periculoasă, chiar dramatică Sursa: Arhiva EVZ

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, spune că situația de pe plan internațional, generată de războiul din Ucraina, este una periculoasă, dar că Europa nu va retrage sancțiunile decât după un acord de pace pe care Rusia nu îl va obține de pe o poziție de forță.

Cancelarul german Olaf Scholz spune că situația din acest moment pe plan internațional este una periculoasă și că amenințările nucleare ale Rusiei trebuie luate în serios.

„Mulți din Kremlin nu au înțeles încă faptul că invazia Ucrainei de către Rusia are consecințe devastatoare pentru Moscova. Europa trăiește într-o stare de urgență în care deciziile sunt literalmente o chestiune de viață și de moarte. Pe plan internațional, suntem în prezent într-o situație periculoasă, chiar dramatică. În vederea acestui război, totul ar trebui luat în serios, iar sarcina Germianiei este de a preveni utilizarea unor astfel de arme“, a declarat Olaf Scholz, potrivit express.co.uk.

Laude pentru Ucraina, critici pentru Rusia

Cancelarul german a mai spus că mulți se tem că războiul se va extinde dincolo de granițele Ucrainei, dar că Kievul este singurul în măsură să decidă condițiile în care va negocia încheirea conflictului. Olaf Scholz a lăudat rezistența armatei ucrainene. „Nu trebuie să decidă alții pentru Ucraina sau despre Ucraina. Adevărata problemă este că suntem încă departe de o încetare a focului. Se apără cu multă curaj și cu multă inteligență. Performanța conducerii militare ucrainene este impresionant“ a spus Scholz, pentru publicația germană Stern.

Ne puteți urmări și pe Google News

El l-a criticat însă pe Vladimir Putin și a spus că acesta nu a luat în calcul o rezistență atât de puternică a Ucrainei. „Nu s-a gândit la întreaga sa operațiune în Ucraina. Nu credea că Ucraina va rezista așa. Nu credea că îi vom sprijini să reziste atât de mult. Nu vom retrage sancțiunile decât dacă el (n.r Vladimir Putin) ajunge la un acord cu Ucraina și nu va obține asta cu o pace dictată”, a declarat cancelarul german pentru televiziunea ZDF.

Germania, care este cel mai mare client de energie al Rusiei, a anunțat luni că este pregătită să susțină un embargo imediat al UE asupra petrolului rusesc. Comisia Europeană urmează să anunțe zilele acestea un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei printre care și interzicerea importurilor de petrol începând cu 2023.

 Petiție aprobată de Parlament

Camera inferioară a parlamentului german a aprobat joi, 28 aprilie, cu o majoritatea covârşitoare o petiţie privind sprijinul pentru Ucraina în care este susţinută ideea trimiterii de armament, inclusiv armament greu (tancuri, avioane și elicoptere), pentru a ajuta ţara să se apere de forţele ruse care au invadat-o, informează Reuters.

Documentul a fost susţinut de toate cele trei partide din coaliţia guvernamentală de la Berlin (social-democraţii, liberalii şi ecologiştii), precum şi de unii membri ai opoziţiei conservatoare. Petiţia a fost adoptată cu 586 voturi pentru, 100 voturi împotrivă şi şapte abţineri.