Franța, în pragul unei crize islamiste. Președintele Macron cere măsuri mai dure

Franța, în pragul unei crize islamiste. Președintele Macron cere măsuri mai dure

În Franța, ministrul de interne le-a ordonat forțelor de ordine să dea dovadă de vigilență maximă, iar alături de președintele Emmanuel Macron, a avut o discuție cu reprezentanții cultului musulman

"În ultimele 24 de ore, în Franţa au avut loc două incidente care poate în alte timpuri ar fi apărut la rubrica fapt divers. Un individ a strigat "Allahu Akbar!" aseară, în timpul proiecției filmului american "Joker", într-unul dintre cele mai mari cinematografe pariziene. A fost imediat reținut pentru apologia terorismului.

Iar ieri după-amiază, un bărbat de 84 de ani, fost militant politic al extremei drepte, a fost arestat după ce a tras focuri de armă în fața unei moschei din orașul Bayonne, în vestul Franței, rănind două persoane și după ce a aruncat un dispozitiv la intrarea în moschee, încercând să provoace un incendiu.

În ultima perioadă au apărut mai multe scandaluri privind portul ostentativ al vălului islamic de către femei în incinta unor instituții publice, ceea ce este interzis prin lege", transmite RRA, citată de Rador.

Președintele Emmanuel Macron i-a invitat astăzi la Palatul Elysée pe reprezentanții cultului musulman în Franța, pentru a informa despre introducerea în curând a unor măsuri de interzicere a unor practici religioase în public, de natură să aducă atingere laicității statului francez. El le-a cerut totodată să se implice în detectarea indivizilor periculoşi de la primele semne de radicalizare în rândul comunităților lor.

Președintele punctase unele dintre aceste chestiuni într-un interviu acordat în urmă cu câteva zile unui post de radio, difuzat azi dimineață și preluat apoi de întreaga presă franceză.

Emmanuel Macron: În unele cartiere, în unele zone ale republicii noastre s-a instalat un anumit tip de separatism. Adică o tendinţă de a nu mai dori să trăim împreună, de a ne face o viaţă în afara regulilor republicii. În numele Islamului, unii spun că vor să trăiască după regulile Islamului politic, care însă nu sunt cele ale republicii noastre.

Ceea ce i-am cerut guvernului este ca în domenii precum educația, sănătatea, munca, celelalte servicii publice, să ia toate măsurile pentru a lupta împotriva acestui tip de comunitarism - şi mă refer la aplicarea unor interdictii, desființarea unor asociații care promovează acest tip de comportament, interzicerea unor practici religioase care nu sunt conforme cu valorile republicii.

"La încheierea celor două ore de discuţii, preşedintele şi ministrul de interne au convenit să se revadă cu reprezentanții cultului musulman peste o lună, când vor încerca să elaboreze împreună un program de luptă împotriva comunitarismului, adică tendința de a trăi după regulile proprii unei comunități religioase, etnice sau culturale, într-o societate vastă, care se conduce după legi și principii.

Un alt semn de ingrijorare este constituirea unor grupuri politice pe bază de religie, precum Uniunea Democratică a Musulmanilor, care vrea să participe la alegerile locale din martie 2020. Mâine, Senatul Franței va examina o propunere de modificare a Codului Educației, prin care să li se interzică mamelor să poarte vălul islamic atunci când îşi însoțesc copiii la școală. O lege în vigoare din 2004 interzice în Franța afișarea ostentativă în școlile publice a oricăror însemne religioase.", a mai spus corespondentul RRA la Paris, Daniela Coman.