Franța demonstrează cum mercenarii ruși au organizat atrocitățile din Mali. Culmea tupeului, cine a fost acuzat!

Franța demonstrează cum mercenarii ruși au organizat atrocitățile din Mali. Culmea tupeului, cine a fost acuzat! Sursă: Bumbleedee | Dreamstime.com

Armata franceză spune că a filmat mercenari ruși care îngroapă cadavre în apropierea unei baze militare din Mali pentru a acuza în mod fals forțele care pleacă din Franța că au lăsat în urmă gropi comune.

Videoclipul, filmat cu o dronă, arată ceea ce par a fi soldați albi care acoperă cadavrele cu nisip în apropierea bazei Gossi din nordul Mali. Afirmația a venit după ce un cont de Twitter care folosea numele Dia Diarra, care se descrie drept „fost soldat” și „patriot malian”, a postat imagini pixelate cu cadavre îngropate în nisip și a acuzat Franța de aceste atrocități.

Un atac informațional

„Asta este ceea ce au lăsat francezii în urma lor când au părăsit baza din Gossi... Nu putem păstra tăcerea!” Personalul general al Franței a numit videoclipul de pe Twitter un „atac informațional” și a spus că profilul este „foarte probabil un cont fals creat de Wagner”, un grup privat de mercenari ruși.

Armata Franței a explicat cum compararea fotografiilor publicate pe Twitter cu imaginile realizate de un senzor special le permite să „traseze o linie directă” între activitățile lui Wagner și ceea ce a fost atribuit în mod fals soldaților francezi. „Această manevră de a discredita forța Barkhane pare coordonată. Este reprezentativ pentru multiplele atacuri informaționale cu care soldații francezi s-au confruntat de câteva luni”, se arată în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Franța, SUA și alții au acuzat mercenarii Wagner că s-au desfășurat în Mali, în timp ce Parisul își încetează operațiunea militară de aproape un deceniu în țara vest-africană. Guvernul dominat de armata din Mali a negat acuzațiile și a spus că rușii din țară sunt instructori militari.

Retragerea trupelor franceze

Franța a predat marți controlul bazei Gossi armatei maliene, ca parte a retragerii acesteia anunțate în februarie. Statul major francez a avertizat cu privire la războiul informațional în urma retragerii din bază care a găzduit 300 de soldați francezi. Purtătorul de cuvânt Pascal Ianni a declarat că a fost întocmit un raport care stabilește starea actuală pentru a proteja Franța împotriva potențialelor acuzații, inclusiv de înarmare a teroriștilor.

Sentimentul anti-francez a crescut în Africa de Vest, unde forțele franceze au operat din 2013 pentru a opri insurgențele jihadiste, iar campaniile pe rețelele de socializare au vizat trupele franceze. Retragerea Franței din Mali a survenit pe măsură ce părți de teritoriu au rămas sub controlul rebelilor legați de al-Qaida și gruparea Stat Islamic și pe măsură ce tensiunile dintre Paris și Bamako au crescut cu privire la presupusa desfășurare a mercenarilor Wagner, potrivit The Guardian.