Franța, aruncată în haos după o serie de greve și proteste în marile orașe

Franța, aruncată în haos după o serie de greve și proteste în marile orașe

Franța este afectată de serioase probleme, după ce muncitorii au ieșit în stradă în toată țara, din cauza nemulțumirilor legate de schimbarea legislației muncii

Grevele vor avea loc la rafinării de petrol, centrale nucleare, porturi și în transporturi. Autostrăzi, poduri și tuneluri sunt blocate, iar zborurile și serviciile de cale ferată au fost întârziate. Producția de energie nucleară a fost încetinită, iar în benzinării este penurie de combustibili.

Premierul Manuel Valls a insistat că reformele în domeniul pieței muncii, care au cauzat această dispută majoră, nu vor fi retrase, dar a sugerat că ar putea fi „modificate”.

Se apropie Euro 2016

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul francez se află sub o presiune crescândă, având în vedere că țara se pregătește să fie gazda Campionatului Euro 2016, peste două săptămâni. Sindicatele au chemat oamenii la manifestații în orașele importante. Sute de muncitori au participat la demonstrații în portul Le Havre, în Normandia, blocând podul din apropiere. În estul țării, o bază a submarinelor nucleare a fost, de asemenea, blocată de angajații aflați în grevă.

Zborurile spre Paris, Nantes și Toulouse au fost întârziate și o grevă a conductorilor de tren a provocat probleme mari pentru navetiști.

Membri ai sindicatului CGT de la uzinele nucleare au căzut de acord să participe la grevă, urmând ca 16 din cele 19 centrale să fie afectate. Energia nucleară este sursa a 75% din electricitatea țării, iar operatorul RTE a redus producția cu 6% din capacitate.

Șase din cele opt rafinării de petrol din Franța au fost deja afectate de greve și baricade, la fel și porturile Marsilia și Le Havre.

Combaterea șomajului

Președintele Francois Hollande insistă, însă, că „se va face tot posibilul pentru ca cetățenii și economia să nu sufere”.

Guvernul susține că modificările vor simplifica angajarea și demiterea personalului, iar acest lucru este necesar pentru combaterea șomajului

Punctele principale:

● Săptămâna de muncă de 35 de ore rămâne, ca durată medie, dar firmele pot negocia până la maximum 46 de ore;

● Companiile au o libertate mai mare de a reduce salariile;

● Condițiile pentru demiterea angajaților se înlesnesc;

● Angajatorii au mai multă libertate în negocierea vacanțelor și a concediilor speciale (maternitate sau de căsătorie).