Franța a vândut armament de miliarde de euro în Orientul Mijlociu, în ciuda criticilor de acasă la adresa lui Macron

Franța a vândut armament de miliarde de euro în Orientul Mijlociu, în ciuda criticilor de acasă la adresa lui Macron

Potrivit unui raport al ministerului Apărării publicat marți, exporturile de armament din Franța au crescut puternic anul trecut

Țările din Orientul Mijlociu au reprezentat principalii cumpărători, în ciuda criticilor din Franța cu privire la războiul din Yemen. Exporturile de armament francez au crescut, în 2018, cu 30%, la 9,1 miliarde de euro, având ca primi destinatari Qatarul, Arabia Saudită și Belgia, potrivit unui raport al ministerului Apărării, citat de Ouest-France.

Orientul Mijlociu rămâne prima regiune pentru exporturile franceze de armament, cu peste 50% din comenzi (contracte semnate și intrate în vigoare), în recul totuși cu 10 procente în raport cu anul 2017, subliniază raportul menționat. Livrările de arme către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite rămân foarte controversate în Franța, din cauza implicării celor două țări în războiul din Yemen. Acest conflict a ucis zeci de mii de persoane, după 2015, dintre care numeroși civili fără apărare, potrivit constatărilor diverselor organizații umanitare. 

Arabia Saudită este în final al treilea client al Franței în materie de armament, cu comenzi de aproape un miliard de euro în 2018 (din care un contract de vedete de patrulare de peste 500 de milioane de euro), cu mult în fața Emiratelor Arabe Unite (aproximativ 200 de milioane).

Saudiții sunt devensați doar de Qatar, care a comadat armament de aproximativ 2,5 miliarde de euro, în special datorită unui contract consistent privind 28 de elicoptere NH90 și un altul privind achiziția a încă 12 avioane de luptă Rafale suplimentare, și de Belgia (aproximativ 1,1 miliarde) care a semnat un parteneriat cu Franța în segmentul blindatelor.

Franța afirmă că are asigurări că armele vândute Arabiei Saudite și Emiratelor nu sunt utilizate contra civililor din Yemen și insistă asupra importanței „parteneriatului strategic” cu cele două țări. „Întreținerea de relații economice cu aceste țări înseamnă a păstra controlul unor regiuni cheie pentru interesele noastre de securitate, pentru aprovizionările noastre strategice”, a subliniat ministrul francez al Apărării, Florence Palry, în acest raport. În perioada 2009-2018, India a fost primul client al Franței (cu o comandă de 36 de avioane Rafale), în fața Arabiei Saudite, Qatarului, Egiptului și Braziliei

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News