Emmanuel Macron și guvernul său francez au elaborat planuri pentru ca franceza să înlocuiască engleza ca limbă de lucru a Uniunii Europene, susțin rapoartele.
Pe plan internațional, Macron a încercat să provoace Regatul Unit pe fondul tensiunilor privind Brexitul. Strategia sa a inclus planuri de a înlocui limba engleză cu franceza ca limbă de lucru a Uniunii Europene. Planul ar face ca franceza să devină principala limbă atunci când Franța va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene în 2022, potrivit unui diplomat.
Schimbarea limbii oficiale a Uniunii Europene
Un diplomat francez a declarat: „Chiar dacă admitem că engleza este o limbă de lucru și este practicată în mod obișnuit, baza de a se exprima în limba franceză rămâne pe deplin în instituțiile UE. Trebuie să o îmbogățim și să o facem să trăiască din nou, astfel încât limba franceză să recâștige cu adevărat teren și, mai presus de asta, gustul și mândria multilingvismului.”
Diplomatul a spus că toate reuniunile la nivel înalt ale Consiliului – organismul care ajută la stabilirea agendei politice de la Bruxelles – se vor desfășura în franceză și nu în engleză în timpul președinției de șase luni. Notele și procesele-verbale vor fi, de asemenea, scrise „în limba franceză”, iar Consiliul se va aștepta ca toate scrisorile Comisiei UE să fie în limba franceză.
Ei au adăugat: „Vom cere Comisiei să ne trimită în franceză scrisorile pe care dorește să le adreseze autorităților franceze și, dacă nu reușesc să o facă, vom aștepta versiunea în franceză înainte de a o trimite.”
Discuțiile legate de Brexit
În luna aprilie a acestui an, ministrul francez al Europei, Clement Beaune, a vorbit despre modul în care președinția franceză la Consiliul UE va oferi o oportunitate de a schimba limba de lucru. Într-un articol pentru Le Figaro, el a spus că folosirea limbii franceze la Bruxelles „s-a diminuat în beneficiul englezei, care restrânge sfera gândurilor cuiva și limitează capacitatea cuiva de a se exprima”.
Regatul Unit și Franța continuă să se ciocnească din cauza aranjamentelor post-Brexit, în special în ceea ce privește pescuitul. Săptămâna trecută, rapoartele susțin că Macron se pregătește să ia măsuri legale împotriva Regatului Unit pentru licențele de pescuit. Un purtător de cuvânt al UE a fost citat de The Sun spunând: „Vom examina împreună cu francezii circumstanțele legale din jurul fiecărei licențe solicitate care nu a fost acordată”.
Discuțiile despre Brexit au fost cufundate în haos din perspectiva Marii Britanii, după ce ministrul Lord David Frost, a demisionat din funcția sa. Aliații lui Lord Frost insistă că demisia sa nu are nimic de-a face cu Brexitul, ci că se referă la agenda de politică internă a lui Boris Johnson, potrivit Express.co.uk.