„Ministrul Sănătății, Olivier Vérana, a autorizat astăzi testarea pe bolnavii cu COVID-19 a unui medicament folosit în general împotriva malariei; este vorba de Clorochină, încercată deja în mai multe spitale și care se pare că a dat rezultate în ameliorarea stării unor pacienți. Atât ministrul, cât și medicii atrag însă atenția asupra efectelor adverse ale acestui medicament, care are un anumit grad de toxicitate și care poate da numeroase reacții precum cele gastrointestinale, cerebrale, cardiovasculare și nu numai”, potrivit RRA.

Franța instituie starea de „urgență medicală”

Franța a instaurat de duminică seara starea de „urgență medicală” pentru o perioadă de două luni.

Astfel, parlamentul francez a adoptat definitiv duminică seara, printr-un ultim vot al Adunării Naţionale, proiectul de lege care permite instaurarea „stării de urgenţă sanitară” pentru o perioadă de două luni din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus, transmite AFP.

În Franţa duminică seara s-a raportat un număr de 7.240 de persoane spitalizate şi 674 de decese, din care 112 în ultimele 24 de ore.

Deputaţii au votat prin ridicare de mâini, într-un hemiciclu aproape gol din motive sanitare.

Proiectul de lege obţinuse puţin mai devreme ultima undă verde în Senat, tot printr-un vot cu mâna ridicată.

Starea de urgenţă sanitară ce prevede restrângerea unor libertăţi publice (izolare, rechiziţii ş.a.) va fi instaurată pentru două luni ‘din momentul intrării în vigoare’ a legii, odată cu publicarea în Monitorul oficial.

Stării de urgenţă sanitară i se poate pune capăt înainte de expirarea termenului dacă situaţia sanitară se ameliorează.

Proiectul de lege mai autorizează guvernul să adopte prin ordonanţe o serie de măsuri pentru a susţine întreprinderile. Totodată, este validată amânarea turului secund al alegerilor locale, după ce primul a avut loc pe 15 martie,