Guvernul Franței a suspendat orice ajutor civil sau militar acordat Republicii Centrafricane, după ce autoritățile de acolo au acuzat un cetățean francez de spionaj și conspirație privind răsturnarea regimului.
Acuzațiile au fost anunțate la aproximativ o lună după arestarea lui Juan Remy Quignolot, în vârstă de 55 de ani, care a fost prin în capitala republicii, Bangui, pe 10 mai. În urma arestării acestuia, polițiștii au declarat că au găsit în posesia sa o multitudine de telefoane mobile, mitraliere, muniție și bancnote străine în camera sa de hotel.
O posibilă tactică rusească?
Procurorul general al Republicii Centrafricane, Eric Didier Tambo, a declarat reporterilor miercuri că Quignolot a fost acuzat de spionaj, deținere ilegală de arme, precum și de conspirație împotriva securității statului. Potrivit autorităților republicii, Quignolot a oferit instruire și sprijin material grupurilor rebele anti-guvernamentale de aproape un deceniu. Cu toate acestea, autoritățile nu au specificat pentru ce țară sau grup lucrează Quignolot.
Ministerul francez al afacerilor externe și ambasada franceză din Bagnui nu au comentat acuzațiile aduse lui Quignolot. Atunci când cetățeanul francez a fost arestat, oficialii ministerului francez au declarat că măsura face parte dintr-o „campanie anti-franceză” orchestrată de Rusia. Parisul concurează cu Moscova în privința influenței asupra acestei foste colonii franceze, o țară producătoare de diamante și aur, cu aproape 5 milioane de oameni, care rămâne volatilă în urma unui război civil sângeros, care s-a încheiat în 2016.
La începutul acestei săptămâni, Franța a declarat că va suspenda imediat ajutorul civil și militar acordat republicii de 12 milioane de dolari pe an. Motivul este că guvernul națiunii africane ar fi eșuat în luarea măsurilor împotriva „campaniilor masive de dezinformare”, presupus originare din Rusia, care „au vizat oficialii francezi” din regiunea centrală a Africii. În ciuda suspendării ajutorului financiar, Franța continuă să mențină aproximativ 300 de soldați în republică. În ultimii ani, însă, prezența militară a Franței în fosta colonie a fost diminuată de instructorii militari ruși, care acum pregătesc forțele guvernamentale.
Procesul lui Quignolot se așteaptă să aibă loc până în luna decembrie. Invocând o posibilă sentință a francezului, procurorul general Tambo, a declarat presei miercuri că, „în cazurile de a aduce probleme securității interne, vorbim despre muncă în folosul comunității, pe viață”, conform interlnews.