Franța este zguduită de scandalurile de spionaj. Serviciile lui Macron colcăie de „cârtițe”

Franța este zguduită de scandalurile de spionaj. Serviciile lui Macron colcăie de „cârtițe”

După condamnarea a doi foști agenți ai serviciului francez de informații externe (DGSE) pentru trădare, o nouă afacere de spionaj zguduie Franța.

După cum dezvăluie postul Europe 1, un ofițer francez este suspectat că a livrat în mod deliberat documente secrete Rusiei.

Potrivit AFP, el a fost arestat și încarcerat pe 21 august, la Paris, în special pentru „furnizare de informații către o putere străină aducând atingere intereselor fundamentale ale țării”.

„Ceea ce pot confirma este că un ofițer superior este supus unei proceduri judiciare pentru atingere adusă securității naționale”, a declarat ministrul Apărării, Florence Parly, pentru Europe 1.

Suspectul, un locotenent colonel de armată, este un atașat pe lângă NATO. El nu lucrează la sediul Alianței din Bruxelles, ci la o bază militară NATO din Italia.

Ofițerul a fost reținut de Direcția Generală de Securitate Internă (DGSI) în timp ce se afla în vacanță, pregătindu-se să se întoarcă în Italia. Se află în prezent încarcerat provizoriu la penitenciarul Santé din Paris.

Militarul riscă o pedeapsă grea în acest dosar.

Codul Penal francez precizează consecințele în caz de livrare de informații către o putere străină:

„Faptul de a furniza sau face accesibile unei puteri străine, unei companii sau organizații străine sau aflate sub control străin sau agenților acestora informații, procedee, obiecte, documente, date informatizate sau fișiere, a căror exploatare, divulgare sau strângere este de natură să aducă atingere intereselor fundamentale ale țării se pdepsește cu cincisprezece ani de închisoare penală și o amendă de 225.000 de euro.

În iulie, doi foști ofițeri ai DGSE (serviciul de informații externe) au fost judecați în fața Curții cu Juri, într-un proces cu ușile închise și condamnați la pedepse de 8, respectiv 12 ani de închisoare pentru trădare.

Ei au fost judecați pentru „livrare de informații către o putere străină”, „atingere adusă intereselor fundamentale ale țării”, „livrare de informații către o putere străină”.

Țara beneficiară a informațiilor furnizate de cei doi agenți ai DGSE era China.

Cei doi spioni fuseseră arestați încă din decembrie 2017, iar procurorul, care a cerut ca procesul să fie judecat cu ușile închise, a declarat că era vorba de o „afacere de penetrare de către o putere străină a serviciilor de informații franceze”.

Ne puteți urmări și pe Google News