Fostul premier francez François Fillon, favorit al dreptei la prezidențiale, „un prieten al Rusiei”

Fostul premier francez François Fillon, favorit al dreptei la prezidențiale, „un prieten al Rusiei”

Presa rusă de azi salută în fostul premier francez François Fillon, favorit să devină candidatul dreptei la scrutinul prezidenţial din 2017, un „prieten al Moscovei”, capabil să restabilească bunele relaţii între cele două ţări.

François Fillon şi un alt fost prim-ministru, Alain Juppé, se vor confrunta duminică în turul al doilea al alegerilor primare ale dreptei franceze, în timp ce fostul preşedinte Nicolas Sarkozy a fost eliminat în primul tur, desfăşurat pe 20 noiembrie.

Potrivit cotidianului economic rus Vedomosti, Fillon este un „candidat prorus” la prezidenţialele din Franţa, cu un program de politică externă „mai echilibrat” decât contracandidatul său Alain Juppé, „un atlantist sub anumite condiţii”, scrie AFP, citată de Agerpres.

La rândul său, postul de televiziune Rossia 24 vorbeşte despre un „nou seism politic”, după victoria lui Donald Trump în SUA, amintind că Fillon, „binevoitor faţă de Rusia”, s-a întâlnit cu Vladimir Putin pe când era în funcţie „de două sau trei ori pe an, îl cunoaşte bine şi chiar îi spune pe numele mic”.

Şi cotidianul online Gazeta.ru vede un „remake francez al lui Donald Trump”, notând că o victorie a lui François Fillon la scrutinul de anul viitor „ar conveni foarte bine Moscovei”.

Gazeta.ru subliniază totuşi că Nicolas Sarkozy era considerat „candidatul cel mai practic pentru Kremlin”, după ce îşi anunţase public intenţia de a restabili relaţii bune cu Moscova dacă ar fi fost reales.

„Pentru viitoarele alegeri, Rusia nu îşi pune toate ouăle într-un singur coş şi întreţine în mod inteligent contacte în paralel cu principala concurentă a Republicanilor, Marine Le Pen”, considerată tot o apropiată a Moscovei, aminteşte acelaşi cotidian.

Performanţa „prietenului François” este salutată şi de revista Expert, care observă că 'o tendinţă extrem de benefică pentru Rusia este pe cale să se formeze” apariţia unei generaţii de lideri mai „binevoitori” faţă de Moscova şi capabili să „creeze o breşă în poziţia comună a Occidentului” cu privire la Rusia.