Francezii le cer protestatarilor să oprească violențele și să meargă acasă. Și familia lui Nahel cere același lucru

Francezii le cer protestatarilor să oprească violențele și să meargă acasă. Și familia lui Nahel cere același lucru Zeci de mii de francezi vor proteste azi SURSA FOTO: Dreamstime.com

Oamenii care ies la plimbare pe Champs Elysée le cer protestatarilor să meargă acasă și să oprească violențele, în timp ce rebelii au ieșit din nou, pentru a cincea noapte, la protestele lor violente. Și familia tânărului împușcat mortal, după ce a refuzat să oprească la semnalele polițiștilor, a transmis un mesaj pentru toți cei care au ieșit în stradă pentru Nahel.

Protestele continuă în Franța, după decesul lui Nahel, un adolescent împușcat mortal de un polițist. O femeie chiar a întrebat un grup de tineri protestatari care se aflau pe Champs Elysée dacă se pot duce acasă și astfel manifestațiile să fie stopate. Femeia era vizibil iritată de faptul că era împinsă de protestatari în timp ce ieșise la plimbarea de seară. Aceeași întrebare se află pe buzele multor francezi.

În același timp, președintele Emmanuel Macron așteaptă ca protestatarii să renunțe la manifestații în curând. Profesorul Abdul, care locuiește în apropiere de casa lui Nahel, susține că președintele francez este pe deplin vinovat pentru tot ceea ce se întâmplă în țară. Cadrul didactic a explicat că reformele economice au fost un dezastru, iar Franța se prăbușește odată cu sistemul de învățământ.

Abdul a mai adăugat că tinerii șomeri din cartiere defavorizate reprezintă o mare parte dintre protestatari. În plus, tot ei sunt cei care i-au împins pe alți adolescenți să iasă în stradă. Vecinii profesului fotografiază în fiecare dimineață pagubele din fiecare noapte de protest. De asemenea, și ei își doresc ca protestatarii să se oprească. Celia, o studentă, se teme că violențele ar putea să producă o reacție negativă asupra comunității ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Emmanuel Macron le cere părinților să își țină copiii în casă

Mamele din Aulney, un cartier muncitoresc din apropiere de Paris, au ieșit în stradă și au fluturat pancarte pe care erau înscrise mesaje pentru încetarea violenței. Președintele Macron a făcut un apel, săptămâna trecută, la toți părinții tinerilor protestatari să nu îi mai lase pe aceștia să iasă din casă și să nu mai folosească rețelele sociale. Familia unui adolescent susține că Poliția folosește forța în multe situații, iar acest lucru trebuie să se schimbe.

Toate aceste lucruri pun presiune pe Macron din punct de vedere politic. În timp ce partidele de stânga îl acuză că îi neglijează pe cei săraci și îi marginalizează, formațiunile de dreapta îi cer să impună o stare de urgență la nivel național pentru reprimarea violențelor. Este important de precizat că Macron a fost obligat să plece de urgență de la summitul cu liderii UE de săptămâna trecută. De asemenea, președintele a anulat o vizită în Germania, care ar fi trebuit să aibă loc în weekendul trecut.

În același timp, în lumea sportului se pun întrebări dacă Franța poate să fie gazda mai multor competiții internaționale, precum cel mai mare campionat de ciclism din lume. Turul Franței se va încheie în trei săptămâni pe Champs Elysée, un loc preferat pentru proteste. De asemenea, în luna septembrie Franța ar urma să găzduiască Campionatul Mondial de Rugby.

Mesajul familiei lui Nahel pentru tinerii protestatari

Familia lui Nahel a transmis că ei nu au cerut să fie organizate proteste sau acte de violență. De asemenea, mama tânărului ucis se teme că incidentele violente ar putea distrage atenția de la ceea ce își dorește cu adevărat, dreptatea pentru fiul ei. Familia lui Nahel vrea ca polițistul care l-a împușcat mortal să fie condamnat și închis. De asemenea, rudele tânărului au încercat să vorbească cu protestatarii pentru a merge acasă, dar aceștia nu vor. Mulți au susținut că se simt nesiguri în propria casă din cauza confruntărilor cu poliția. În același timp, ONU a acuzat forțele de securitate din Franța de rasism.

Assa Traore, activist al cărui frate a murit în urmă cu șapte ani după ce a fost arestat, susține că un tânăr de culoare sau un arab care locuiește într-un complex de locuințe din Franța este expus în mod regulat la brutalitate. De asemenea, Poliția le face acestor persoane profiluri rasiale. În același timp, secretarul general al unuia dintre cele mai puternice sindicate ale poliției din Franța, Unité SGP, neagă orice acuzații de rasism sistemic.

„Forțele noastre reprezintă societatea multiculturală a Franței, cu ofițeri din toate mediile. Veți găsi poate 1% dintre rasiști, ca în restul societății, dar nu mai mult. Cea mai bună cale de urmat este să revenim la un sistem de poliție comunitară în Franța, în care ne cunoaștem după prenume. Problema cu această idee este că în aceste zone vor fi două bande opuse pe străzi: poliția versus locuitorii complexelor rezidențiale”, a declarat Jean-Christophe Couvy pentru BBC.