Franţa vrea să-i integreze pe romi pe piaţa muncii

Franţa vrea să-i integreze pe romi pe piaţa muncii

Guvernul francez, căruia Comisia Europeană i-a cerut măsuri concrete pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor, a decis, ieri, să relaxeze restricţiile ce limitează accesul acestora pe piaţa muncii, fără a le elimina însă în totalitate pentru moment.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe salută decizia Guvernului francez de a relaxa condiţiile de acces pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari, se spune într-un comunicat al MAE remis presei.  De asemenea, MAE reafirmă disponibilitatea deplină a autorităţilor române pentru identificarea şi implementarea, inclusiv împreună cu partenerii francezi, a proiectelor vizând inserţia socială a romilor. Soluţiile acestui proces trebuie găsite pe plan naţional, dar, în egală măsură, înscrise în context şi cu sprijin european. Comisia Europeană a salutat imediat anunţul Executivului francez în privinţa integrării romilor, dar a încurajat în acelaşi timp Parisul "să elimine, în cât mai scurt timp posibil, toate restricţiile încă în vigoare". Guvernul socialist a anunţat, de asemenea, continuarea operaţiunilor de desfiinţare a taberelor ilegale atunci când există o decizie a instanţei sau "pentru a pune capăt unei situaţii de pericol sau de risc sanitar imediat", se menţionează într-un comunicat. La sfârşitul unei reuniuni interministeriale, premierul Jean-Marc Ayrault a menţionat o serie de piste pentru a favoriza inserţia a circa 15.000-20.000 de romi care trăiesc în Franţa, de la "lupta împotriva filierelor de exploatare a sărăciei şi a persoanelor" până la crearea de locuinţe provizorii.

Cea mai concretă măsură vizează "facilitarea integrării prin muncă, extinzând şi relaxând foarte mult constrângerile impuse până în prezent romilor care doresc să muncească", a declarat presei ministrul francez pentru locuinţe, Cecile Duflot. Este vorba de eliminarea taxei pe care angajatorii ar plăti-o pentru aceste persoane şi de o importantă extindere a meseriilor la care romii pot avea acces, a adăugat ministrul.

Aceste dispoziţii relaxează, fără a le elimina total, măsurile tranzitorii, în vigoare până în 2013, care limitează accesul la piţa muncii din Franţa pentru români şi bulgari, la fel ca în alte şapte state ale UE. Totuşi, "guvernul va analiza, după discuţii cu statele vizate (n.r. - România şi Bulgaria), ipoteza unei eliminări anticipate a restricţiilor", se menţionează în comunicat. Soluţii pentru romi la nivel european Parisul subliniază totodată că răspunsurile la problema romilor trebuie găsite la nivel european şi că va cere preşedinţiei cipriote a UE ca dosarul romilor "să fie înscris pe ordinea de zi a următoarei sesiuni a Consiliului Uniunii Europene", adaugă documentul citat.

Comisia Europeană, care a cerut Parisului să ia măsuri concrete pentru a îmbunătăţi situaţia romilor, "salută anunţurile făcute de guvernul francez", potrivit unui comunicat transmis de un purtător de cuvânt. "Felicităm starea de spirit extrem de constructivă a guvernului francez în căutarea de soluţii adecvate, precum şi voinţa de a cooperare cu Comisia şi cu alte state membre ale Uniunii Europene", precizează Bruxelles-ul.

"Reuniunea de astăzi (n.r. - a guvernului francez) reprezintă o etapă importantă pentru integrarea romilor", menţionează Comisia, care "încurajează Franţa să elimine în cât mai scurt timp posibil toate restricţiile încă în vigoare".

Bruxellesul se declară de asemenea 'dispus să susţină guvernul francez în îmbunătăţirea condiţiilor în care sunt desfiinţate taberele' ilegale.

Ne puteți urmări și pe Google News