Evenimentul Zilei > Sport > Fotbalul mondial stă pe un butoi de pulbere. Mai multe federații amenință cu retragerea din FIFA
Fotbalul mondial stă pe un butoi de pulbere. Mai multe federații amenință cu retragerea din FIFA

Fotbalul mondial stă pe un butoi de pulbere. Mai multe federații amenință cu retragerea din FIFA

Mai multe federații naționale de fotbal, din Europa, se opun unei initiative a FIFA, forul modial fotbalistic, ce ar da peste cap întregul program competițional.

Este vorba despre inițiativa FIFa de a organiza turneul final al Campionatului Mondial de fotbal la fiecare doi ani, iar nu la patru ani cât este în prezent. Măsura nemulțumește pe oficialii fotbalului european, dat fiind că echipele naționale și de club sunt prinse în multe alte competiții.

Cei dintâi care s-au opus acestui plan au fost oficialii federațiilor din nordul continentului. În jurul acestora s-au unit și alte federații continentale care se opun acestei schimbări.

Următorul Campionat Mondial va avea loc în 2022, în Qatar, în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie, iar dacă proiectul propus de FIFA va fi votat, noul calendar competițional va intra în vigoare din 2026.

Proiectul propus de Arsene Wenger

Proiectul de organizare a unui nou campionat mondial de fotbal o dată la doi ani a fost inițiat de Arsène Wenger, directorul de dezvoltare globală de la FIFA. Propunerea sa este foarte contestată, mai ales în Europa și America de Sud.

Aceasta în ciuda încercărilor liderilor forului mondial de a-i convinge pe membrii organizațiilor naționale să accepte noul calendar. Gianni Infantino, președintele forului mondial cu sediul la Zürich, încearcă să-i convingă pe toți membrii FIFA (211) să se ralieze acestui proiect.

În acest sens au fost purtate mai multe discuții cu șefii federațiilor și cu selecționerii naționalelor pentru a determina un vot pozitiv în decembrie.

Sursa foto: EVZ

Federațiile amenință cu retragerea din FIFA

Oficialii europeni se opun, după cum au aflat jurnaliștii Associated Press. Mai mult de 12 dintre cele 55 de federații de pe continent vor să boicoteze FIFA și chiar amenință cu retragerea din organizația internațională.

Protestul este condus, conform sursei citate de nordici. Săptămâna trecută, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Islanda și Feroe au dat un comunicat comun în acest sens.

„Dacă majoritatea decide la FIFA adoptarea propunerii unui Mondial din doi în doi ani, federațiile nordice vor lua în considerare acțiuni și scenarii mai apropiate de valorile noastre fundamentale”, au anunțat aceștia.

Protestatarii au notificat deja UEFA despre dorința lor de a părăsi FIFA, un gest care nu va afecta, însă și participarea la competițiile organizate de UEFA.

România se alătură protestatarilor

Și România se opune proiectului inițiat de FIFA, pentru organizarea unui campionat mondial de fotbal la fiecare doi ani, conform unor surse citate de GSP.ro.

„Și noi suntem pe aceeași poziție ca UEFA față de acest subiect. Jucându-se atât de des, s-ar pierde substanța Mondialului. Și, mai mult decât atât, ar putea deveni o formă de sclavagism la adresa fotbaliștilor”, au relatat sursele citate.