Fostul şef al Curţii de Apel are o pensie de 27.000 de lei
- Adam Popescu
- 17 octombrie 2008, 03:00
Fostul judecător gălăţean Ilie Costache a încasat în luna iulie o pensie de aproape 27.000 de lei.
Conform legii, pensiile de serviciu ale foştilor magistraţi sau cele ale cadrelor din armată sunt plătite direct de către stat şi ajung la 80% din valoarea ultimului salariu încasat la locul de muncă.
În plus, pensiile respective nu sunt calculate pe baza punctelor de pensie. „Nu ştiu valoarea pensiei în acest caz şi modul cum s-a ajuns la această sumă pentru că veniturile foştilor magistraţi intră în categoria pensiilor de serviciu plătite de la bugetul de stat, nu din bugetul asigură rilor sociale“, spune Georgeta Modiga, directoarea Casei de Pensii Galaţi. Contactat telefonic, fostul judecător susţine că veniturile sale din pensie nu sunt de 27.000 de lei. „Cred că am o pensie de patru ori mai mică decât suma de 27.000 de lei (6.750 lei - n.r.). Probabil aveţi un act prin care mi se plătesc nişte restanţe pe care le-am încasat acum vreun an (de fapt, cuponul cu pricina este din iulie 2008 - n.r.). Oricum, nu am o asemenea pensie“, afirmă Ilie Costache, care în prezent conduce o casă de avocatură din Galaţi.
Ilie Costache a ieşit la pensie în anii ’90 şi era cunoscut în lumea justiţiei gălăţene ca un apropiat al Securităţii comuniste.
PIATRA-NEAMŢ Pensie de 4 lei Maria Stoica, 71 de ani, are cea mai mică pensie din judeţul Neamţ: 4 lei. De fapt, femeia primeşte o indemnizaţie de pe urma soţului decedat pentru că ea nu a lucrat niciodată. Maria Stoica spune că îi este ruşine cu indemnizaţia pe care o are, aşa că se duce la poştă să ia banii doar când e puţină lume. „Se miră lumea când aude ce de bănet am. Nici de-un litru de ulei. O mai trimit pe fata mea să-mi ia câte ceva de cei 40.000 de lei, dar ce poate să-mi cumpere?“, povesteşte bătrâna. Femeia mai spune că salvarea ei este ajutorul social de 60 de lei de la primărie. Pentru la iarnă, Maria Stoica îşi pune speranţa în vânzarea de ciorapi tricotaţi sătenilor. „Dacă din actele pe care le are ar rezulta că soţul dumneaei a lucrat minimum 10 ani, atunci putem să-i stabilim şi alte drepturi de pe urma soţului“, explică Cezar Aanegroaie, directorul Casei Judeţene de Pensii Neamţ. (Dan Sofronia)