Putin, plan secret pentru ocolirea restricțiilor economice. Flota fantomă, trimisă în misiune

Putin, plan secret pentru ocolirea restricțiilor economice. Flota fantomă, trimisă în misiune

Pentru a evita sancțiunile Occidentului, Putin a recurs la un plan secret. Liderul rus a pus bazele unei flote fantomă, care să asigure în continuare transportul de petrol.

Putin, plan secret pentru a continua exporturile de petrol

În încercarea de a evit restricțiile, Moscova a recurs la diferite strategii. Printre acestea se numără dezvoltarea flotei fantomă, care cuprinde 600 de nave.

Acestea sunt folosite pentru a ascunde proveniența petrolului și a continua transporturile. Totodată, planul liderului de la Kremlin generează venituri semnificative, arată Informat.ro.

Cum este structurată

Kremlinul face tot posibilul să poată finanța în continuare războiul cu Ucraina. Flota a fost structurată în trei categorii menite să favorizeze transporturile și să evite sancțiunile occidentale.

La vedere este păstrată flota autorizată, care nu ridică suspiciuni în acest sens. De asemenea, din flota gri fac parte nave pe care nu este ancorat steagul Rusiei.

Sursa: Arhiva EVZ

Din planul lui Putin face parte și flota neagră, care recurg la diferite practici înșelătoare, evitând astfel să fie localizate. Este vorba despre procedura de dezactivare a sistemului de identificare automată (AIS).

Putin face tot posibilul să evite sancțiunile occidentale

O mare parte dintre navele fantomă sunt folosite pentru transportul de petrol. Ipoteza este întărită și de Centrul pentru Cercetare în Energie și Aer (CREA). Conform acestuia, 80% din petrolul rusesc transportat pe cale maritimă nu a fost sub pavilionul Rusiei.

Prin flota fantomă, petrolul ajunge în China sau India, unde este vândut la tarife sub prețul pieței.

Dincolo de sancțiuni, economia Rusiei pare să nu fie afectată, iar așteptările privind exporturile au fost îmbunătățite.

De altfel, exporturile de țiței au stins pragul de 239,9 milioane de tone (4,8 milioane de barili pe zi). Anul trecut, acestea s-au oprit la 238,3 milioane de tone.

Intensificarea comerțului cu puteri precum India și China a contribuit la creșterile semnificative. Astfel, Rusia a reușit să își atingă scopul și să evite o mare parte din sancțiuni.

Revista presei