Debarcarea lui Hrusciov - 60 de ani

Debarcarea lui Hrusciov - 60 de aniSursa foto: Wikipedia

Debarcarea lui Hrusciov-60 de ani.  Prima succesiune la putere în URSS unde debarcatul rămâne în viață și iese la pensie.

Data de 14 octombrie 1964 este o dată demnă de ținut minte în istoria URSS.  Nikita Sergheevici Hrusciov era debarcat și forțat să se pensionez. Ce resorturi au condus aici?

Nikita Hrusciov - doctrina destalinizării

Nikita Hrusciov nu a fost vreodată un dogmatic. Nu avea nici studiile nici capacitatea intelectuală. Era un biet muncitor, devenit politruc. Din politruc avansase pe linie politică în cadrul afacerilor interne ale Armatei Roșii. Activase în Ucraina sovietică și văzuse marea teroare stalinistă. Rus fiind, dar lucrând în Donbas, se atașase cumva de Ucraina.

Niita Hrusciov înțelesese faptul că URSS nu o va mai putea ține pe stalinism. O fi fost SUA inamicul public numărul 1 dar industrializarea și colectivizarea trebuiau dublate de o destindere. Oamenii trebuiau motivați să muncească pentru cauză. Nu terorizați să o facă. Evident, Hrusciov dorea destalinizarea din motive personale. Era deranjat de Beria și nu fusese singurul. Raportul de la Congresul XX al PCUS din 1956 provocase coșmaruri unor dogmatici staliniști.

Politologul și profesorul universitar Vladimir Tismăneanu, un profund cunoscător și analist al stalinismului și al destalinizării, cercetător și profesor universitar doctor la University of Maryland a scris pe Facebook:

„Ideologii stalinisti, in primul rând (la raportul din 25 februarie 1956 n.a.) Mihail Suslov, erau turbați. Il vedeți în fotografie, derutat și inspaimantat. Lângă el Malenkov, înmărmurit. Lângă Malenkov, Kaganovici. Gangsteri. Monștri. Ucigași. După 8 ani, la Plenara care l-a debarcat pe Hrusciov, rechizitoriul l-a prezentat Suslov. Sosise clipa revanșei.”

Destalinizarea însă se soldase cu anumite elemente precum Revoluția Ungară și mai târziu cu criza rachetelor. Americanii descoperiseră prea repede silozurile sovietice nucleare din Cuba. În plus, relația cu Vaticanul a lui Hrusciov, detensionarea situației după întâlnirea Kennedy-Hrusciov i-au săpat mormântul politic lui Hrusciov.

Hrusciov înlocuit cu Brejnev. Rus născut în Ucraina, are alte planuri

Leonid Ilici Brejnev are alte planuri. El a pus în practică doctrina suveranității limitate. Nu mai dorea situații de genul Ungariei din 1956 în blocul de est. Hrusciov călătorise în SU, România, retrăsese din țara noastră trupele sovietice. Tovarășul Nikita lărgise lațul. Deja în România, la începutul anilor 60, Dej începuse destalinizarea. În aprilie 1964, declarația de independență a PMR făcuse din România o șară semi-răzvrătită.

Românii ceruseră pur și simplu să nu mai fie consilieri sovierici pe lângă principalele instituții românești, Suveranitatea limitată va avea o aplicare serioasă prin reprimarea Primăverii de la Praga, Ceaușescu ia poziție având informații că din august și până în noiembrie ar fi putut avea soarta lui Dubcek. România se industrializa cu tehnologie franceză, suedeză, germană chiar.

Revanșa lui Mihail Suslov

Mihail Suslov are cuvântul la debarcarea lui Hrusciov. Este principalul inchizitor, Era membru de forță al Comitetului Central al PCUS. Sprijinise Troika Brejnev-Kosîghin-Mikoian. Mikoian va fi rapid înlocuit cu Nikolai Podgorny.  Sulsov alături de Kirilenko și Brejnev vor forma o altp Troika informală în leaderhshipul sovietic.

Suslov condamnase în 14 octombrie 1964, individualismul tovarășului Nikita în procesul destalinizării. Tovarășul Nikita va trăi discret, departe de prim-planul politic până la moartea sa la 11 septembrie 1971.

 

Ne puteți urmări și pe Google News