Fostul președinte Dodon refuză să spună ce a făcut în Rusia
- Iuliu Vlădescu
- 26 februarie 2024, 11:18
Fostul președinte Igor Dodon refuză să spună ce a făcut în Rusia și ce a vorbit cu Patriarhul Kiril, marele susținător al agresiunii lui Putin asupra Ucrainei.
Politicianul comunist Igor Dodon susține că, deși s-a întâlnit cu patriarhul Kiril, nu a abordat subiectul războiului pe care înaltul ierarh îl susține, în ciuda faptului că a dus la moartea a zeci de mii de credincioși ortodocși din ambele țări.
Dodon, un nou termen în dosarul Energocom
Fostul președinte Igor Dodon, în prezent judecat pentru mai multe infracțiuni, printre care cea de trădare, s-a întors de la Moscova și a fost prezent la o nouă ședință de judecată, în dosarul Energocom. În acest dosar, Igor Dodon este acuzat că a prejudiciat statul cu aproape 12 milioane de dolari, printr-o decizie luată ca președinte. Fostul șef de stat pledează nevinovat.
Dodon a evitat să vorbească cu jurnaliștii, dar apoi a negat că s-ar fi ferit de presă. „Eu vorbesc tot timpul. Tuturor. Unde am fugit? Eu dacă voiam să fug nu mă mai ajungeați voi.”
Ulterior, Igor Dodon s-a lansat într-o nouă serie de acuzații la adresa guvernării.
Ce spune fostul președinte despre vizita în Rusia
„Am fost într-o vizită privată. A fost ziua mea de naștere și am fost la Cazani, unde își fac studiile feciorii mei mai mari. În drum înapoi m-am văzut cu patriarhul Kiril. Și m-am văzut cu colegul și prietenul Serghei Mironov, care este președintele partidului Spravedlivaia Rosia”, a declarat fostul președinte al Republicii Moldova.
Igor Dodon nu a vrut însă să dezvăluie ce a vorbit cu Patriarhul Kiril. „Aceste subiecte noi nu le discutăm pentru că sunt părți diferite noi suntem neutri, eu consider că aceste subiecte nu trebuie să le abordăm, cel puțin eu”, a mai spus Dodon.
Reamintim că informații despre întâlnirea celor doi au fost aflate public dintr-un comunicat de presă al Patriarhiei Ruse, care îl prezenta pe Igor Dodon ca președinte al asociației obștești „Uniunea de afaceri moldo-rusă”.
Ce are de ascuns Igor Dodon
Reamintim că, în ultima perioadă, o serie de politicieni pro-Putin din Republica Moldova s-au aflat într-un adevărat pelerinaj în Rusia. Cei mai proeminenți dintre aceștia sunt fostul președinte comunist/socialist Igor Dodon și condamnatul fugar Ilan Șor.
Expertul în securitate Mihai Mogâldea crede că miza recentelor vizite la Moscova ale politicienilor pro-ruși de la Chișinău este urzirea unui plan pentru sabotarea referendumului.
„Miza principală se mută de la alegerile prezidențiale la referendum și în același timp scopul acestor vizite nu va mai fi ocuparea sau obținerea unui procentaj cât ma bun la prezidențiale, dar mai degrabă încercarea de a sabota referendumul și obținerea unui avantaj în perspectiva alegerilor parlamentare. Deci ce se întâmplă acum la Moscova: se coace coaliția boicot pentru referendum și eventual pentru alegerile prezidențiale”, a mai declarat Mihai Mogâldea.
Acesta a adăugat că o eventuală coalizare a forțelor de stânga în încercarea de a sabota referendumul ar putea fi un test complicat pentru partidele pro-europene, iar exercițiul de consultare populară ar putea deveni astfel un eșec.
Politicienii pro-ruși, ieftini și docili
Iar președintele Comisiei de securitate națională din cadrul Parlamentului, deputatul PAS Lilian Carp, crede că nu Transnistria reprezintă principalul pericol pentru stabilitatea țării, ci politicienii pro-ruși.
„Noi am vorbit în continuu despre faptul că Republica Moldova se află sub un atac informațional al Federației Ruse, dar și a unor acțiuni hibride. Faptul că anumite persoane, gen de Șor (Ilan Șor, condamnatul fugar - n.red.), dar și alți politicieni pro-ruși de la Chișinău realizează, prin acțiunile lor, destabilizarea în Republica Moldova, nu este un secret pentru nimeni”, a spus Carp.
„Eu zic să fim mai degrabă cu ochii pe politicienii pro-ruși de la Chișinău, care întreprind aceste acțiuni de destabilizare. Pentru că, de regulă, Kremlinul a reacționat în Republica Moldova prin intermediul acestora: este mai ieftin și, de regulă, sunt foarte docili”, a adăugat politicianul PAS.