Fostul președinte al Rusiei a sugerat lansarea unei rachete hipersonice spre Haga, după mandatul de arestare a lui Putin

Fostul președinte al Rusiei a sugerat lansarea unei rachete hipersonice spre Haga, după mandatul de arestare a lui Putin Sursa foto: Dreamstime.com

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a sugerat să lovească Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga cu una dintre rachetele hipersonice ale Rusiei, la câteva zile după ce aceasta a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin.

Într-o lungă și furioasă postare pe Telegram, Medvedev a scris: „Este destul de posibil să ne imaginăm o rachetă hipersonică lansată din Marea Nordului de pe o navă rusă către tribunalul de la Haga”.

Loialul lui Putin a scris, de asemenea, în batjocură despre tribunal, sugerând că NATO nu va riposta deoarece tribunalul este „doar o organizație internațională mizerabilă, nu populația unei țări NATO”. „De aceea nici ei nu vor începe un război”, a adăugat el. „Le va fi frică să o facă”.

Olanda, unde își are reședința tribunalul, este un stat membru NATO. Un purtător de cuvânt al CPI a declarat pentru Insider că aceasta nu comentează „presupusele declarații politice”. Medvedev i-a sfătuit, de asemenea, pe judecătorii tribunalului să „privească cu atenție spre cer”.

Ne puteți urmări și pe Google News

A ieșit la atac Medvedev, după emiterea mandatului de arestare pe numele lui Putin

Vineri, CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin în legătură cu „deportarea ilegală” a copiilor din zonele ocupate din Ucraina. Acest lucru a venit la o zi după ce ONU a denunțat deportările forțate ca fiind crime de război.

În postarea sa, Medvedev a răbufnit împotriva CPI, spunând că aceasta face parte dintr-o ordine juridică internațională fără putere reală, aflată în mâna câtorva țări „anglo-saxone”. SUA, China, India și Rusia nu sunt în prezent semnatare ale Statutului de la Roma, tratatul fondator al CPI.

Medvedev a mai afirmat că mandatul de arestare a lui Putin anunță prăbușirea dreptului internațional, numindu-l „un apus sumbru al întregului sistem de relații internaționale”. În timp ce relația SUA cu CPI a fost dificilă, vineri, președintele Joe Biden a declarat că mandatul de arestare a lui Putin a fost justificat.

Medvedev, care a fost odată văzut de Occident ca un potențial vestitor al liberalismului rusesc, a devenit unul dintre cei mai vitriolanți comentatori ai acestuia, după cum a relatat anterior Sinead Baker de la Insider. De fapt, postările sale depășesc adesea retorica oferită de Putin însuși.

În ianuarie, Medvedev a propus să staționeze o navă de război rusă, înarmată și ea cu rachete hipersonice, la o distanță de lovire de partea continentală a SUA. De asemenea, el a făcut în repetate rânduri aluzii sumbre la arsenalul nuclear al Rusiei, afirmând anul trecut că NATO nu ar lua măsuri dacă Rusia ar detona o bombă nucleară în Ucraina.

sursa: www.businessinsider.com