După ce a fost închis pe nedrept timp de șase luni. Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir acuză: „Mi se încalcă drepturile!”

După ce a fost închis pe nedrept timp de șase luni. Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir acuză: „Mi se încalcă drepturile!”

După ce a fost ținut în arest șase luni pentru fapte imputate de DNA și anulate de instanță, fostul coleg al lui Florian Coldea susține că iarăși i s-au îngrădit drepturile și este ținut în arest la domiciliu

La scurt timp după ce a fost audiat în dosarul Black Cube de către procurorii DIICOT, fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, acuzat că a pus la cale spionarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, miercuri, că i s-au îngrădit drepturile, deoarece a stat în arest preventiv trei luni şi jumătate şi este, în continuare, arestat la domiciliu.

„Cred că justiţia în ţara asta trebuie să se facă altfel. Sunt convins că procurorii DIICOT vor face tot ce este necesar pentru aflarea adevărului”, a spus Dragomir, la ieșirea din sediul DIICOT. Fostul ofițer al serviciilor secrete a mai stat o dată șase luni în închisoare, dar a fost achitat, în decembrie 2016.

Ne puteți urmări și pe Google News

Elemente de noutate la dosar

Omul care, într-o scrisoare adresată jurnalistului Dan Andronic și publicată de Evenimentul zilei, pe 19 ianuarie, a spus despre Florian Coldea, fostul primadjunct al directorului SRI, că „este o filă neagră” în istoria acestui serviciu a precizat, miercuri, că în Dosarul „Black Cube” „se efectuează acte procedurale”.

„Mi s-au adus la cunoştinţă o serie de aspecte de noutate. Nu pot să comentez. Sunt convins că, într-un final, adevărul în acest dosar se va afla”, a spus Dragomir, citat de news.ro. El a adăugat că nu va face declaraţii publice despre Laura Codruţa Kovesi, până la finalul anchetei.

De asemenea, întrebat dacă împărtăşeşte părerea soţiei sale, că dosarul Black Cube ar reprezenta o campanie de publicitate a SRI şi DNA în favoarea Laurei Kovesi, fostul ofiţer SRI a răspuns: „Orice campanie, oricum ar fi ea efectuată... în final, adevărul se află. Dacă e aşa, sunt convins că declaraţiile soţiei mele în final vor fi explicate de către realitate”.

Un martor vorbește

Despre declaraţiile Laurei Kovesi, martor în dosar, conform căreia, mai mulţi oameni de afaceri ar fi strâns peste un milion de euro pentru angajarea Black Cube, Dragomir a spus: „Procurorii au spus multe, observ că şi martorii din dosar vorbesc, în ultimul timp, cel puţin unul din martori.”

În scrisoarea transmisă jurnalistului Dan Andronic și publicată de Evenimentul zilei pe 19 ianuarie 2017, Daniel Dragomir scria că „în aceste zile, SRI trece prin cea mai gravă criză de la înființarea sa în 1990. General locotenent Florian Coldea este astăzi istorie. Din păcate, o filă de istorie neagră”, scria Daniel Dragomir.

Responsabil de cooperarea cu serviciile aliate

La Bagdad, colonelul SRI Daniel Dragomir a fost primul ofițer din România care s-a implicat în criza ostaticilor. Este vorbitor de arabă, curs absolvit la Londra (foto), știe engleză și franceză, dar avea legături cu rețeaua de sprijin din lumea arabă. În acea criză, la Cotroceni, Traian Băsescu primea informații de la Florian Coldea, care le afla de la Daniel Dragomir. Dragomir s-a ales cu o decorație, iar Coldea cu postul de prim-adjunct al SRI. Dragomir a devenit, ulterior, un ofițer important, fiind responsabil de cooperarea cu serviciile aliate între 2008 și 2013. Este singurul român medaliat de două ori la olimpiade internaționale de filosofie (Istanbul 1996 și Varșovia 1997), acceptat fără examen la Academia Națională de Informații pe care a absolvit- o ca șef de promoție în anul 2001.

Șase luni după gratii pentru o infracțiune minoră

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a fost pus sub acuzare în dosarul „Black Cube”, dar a fost eliberat din arest preventiv, pe 29 decembrie 2016, şi plasat în arest la domiciliu, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti. Ofițerul, fost coleg și prieten cu Florian Coldea, a fost ținut peste 6 luni în arest preventiv, într-un dosar de corupție. După prima instanță de judecată, a fost achitat pentru infracţiunile pentru care DNA l-a trimis în judecată. Pentru acele acuzații, infirmate de instanță, a stat în arest timp de 6 luni. Până la urmă, a primit un an cu suspendare pentru o infracțiune minoră, care nu fusese cuprinsă în dosarul întocmit de procurorii DNA, dar se justifică arestarea.