Moartea lui Ibrahim Raisi, mort într-un accident de elicopter luna trecută, a înăsprit lupta politică pentru putere în Iran și aduce în prim-plan figura fostului președinte al țării, Mahmoud Ahmadinejad.
Televiziunea de stat iraniană a raportat că fostul președinte conservator s-a înregistrat pentru a candida la președinția țării în alegerile programate pentru 28 iunie.
Mahmoud Ahmadinejad vrea să devină din nou președinte în Iran
Întrucât autoritățile bisericești din Iran vor avea un rol crucial în evaluarea candidaților, există riscul ca el să fie eliminat din competiția pentru scaunul prezidențial.
Consiliul Gardienilor, condus de clerici, va verifica candidații și va publica lista celor care sunt admiși pentru participarea la alegeri pe data de 11 iunie.
Ahmadinejad, care a făcut parte din cercurile de vârf ale Gărzilor Revoluționare ale Iranului, a câștigat prima sa președinție în Iran în 2005 și a părăsit funcția pe care o deținea în 2013.
Consiliul Gardienilor l-a împiedicat să se înscrie în cursa pentru alegerile din 2017, la un an după ce Liderul Suprem Ayatollahul Ali Khamenei l-a avertizat că candidatura sa „nu este în beneficiul său și al țării”.
Tensiuni politice la vârful țării
Relația dintre cei doi a devenit tensionată după ce Ahmadinejad a susținut deschis necesitatea verificării autorității supreme a lui Khamenei. În 2018, Ahmadinejad i-a scris lui Khamanei și a ceut organizarea unor alegeri „libere”.
Realegerea lui Ahmadinejad în 2009 a fost susținută la acea vreme de Khamanei, dar a fost urmată de ample proteste soldate cu zeci de morți și sute de arestări. Forțele de securitate conduse de Gardienii Revoluționari de elită (IRGC) au reprimat atunci revolta, potrivit Reuters.
În campania pentru alegerile prezidențiale din Iran s-a înscris și Zohreh Elahian, medic și fost parlamentar. Aceasta susține că vrea o economie și o societate sănătoasă și a promis să lupte împotriva corupției.
Totodată, Saeed Jalili, fostul șef al Consiliului Suprem de Securitate Națională din Iran, se numără printre cei care își exprimă intenția de a candida.
Cu o prezență semnificativă în calitate de reprezentant al Liderului Revoluției și Republicii în consiliu, Jalili este cunoscut pentru poziția sa fermă în privința politicii externe, mai ales în ceea ce privește negocierile și relațiile cu Occidentul și Statele Unite.
În afară de el, și parlamentarii Mohammad Reza Sabbaghian și Abbas Moghtadaei, alături de liderul partidului reformist „Mardom Salari”, Mostafa Kavakebian, și Ghodrat Ali Heshmatian, au fost nominalizați.