Ce capacitate militară are Iran. SUA, surprinse de armele pe care se bazează Teheranul

Ce capacitate militară are Iran. SUA, surprinse de armele pe care se bazează TeheranulIran. Sursa foto: Dreamstime.com

La scurt timp de la declanșarea conflictului dintre Iran și Israel ies la iveală detalii despre capacitatea militară a Iranului, care ar cuprinde arme militare semnificative.

Ce capacitate militară are Iran

Iranul dispune de capacități militare semnificative, conferindu-i o poziție notabilă în Orientul Mijlociu. Arsenalul militar al Iranului include o gamă variată de forțe, atât convenționale, cât și neconvenționale, cu un accent pronunțat pe sistemele de rachete și pe flota navală. Este important de remarcat că aceste evaluări se bazează pe date și estimări disponibile, dat fiind că regimul de la Teheran adoptă o politică de secretizare în ceea ce privește multe dintre proiectele sale militare.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, deține titlul de comandant suprem al forțelor armate iraniene și are autoritatea finală în luarea tuturor deciziilor majore.

Armata și Gărzile Revoluționare din Iran dispun fiecare de forțe terestre, aeriene și navale distincte și operaționale. Gărzile Revoluționare sunt însărcinate cu asigurarea securității frontierelor Iranului. Statul Major General al Forțelor Armate este responsabil de coordonarea acestor ramuri și de stabilirea strategiei generale.

De asemenea, Gărzile Revoluționare operează Forța Quds, o unitate de elită responsabilă cu înarmarea, antrenarea și susținerea rețelei de miliții proxy din Orientul Mijlociu, cunoscută sub numele de "axa rezistenței". Printre aceste miliții se numără Hezbollah din Liban, rebelii Houthi din Yemen, milițiile din Siria și Irak și Hamas și Jihadul Islamic Palestinian din Gaza.

Atac Iran, Israel

Sursa foto: Platforma X

Cum arată capacitatea militară a Iranului

Iran are aproximativ 534.000 de angajați activi în cadrul armatei, marinei, forțelor aeriene și Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC).

În ceea ce privește sistemele de rachete, acestea sunt o parte importantă a arsenalului militar.

Indicele global de putere de foc poziționează Iranul printre primele 15 puteri militare globale.

Iranul se bazează pe trei capacități fundamentale:

  • Rachete balistice: O componentă semnificativă a puterii sale militare.
  • Forțele navale: Capabile să amenințe navigația în Golful Persic și în Strâmtoarea Ormuz.
  • Capacități neconvenționale: Includ utilizarea partenerilor și a procuratorilor în străinătate.

SUA, surprinse de armele și capacitatea armată deținute de Iran

Experții afirmă că adversarii Iranului, în special Statele Unite și Israelul, au evitat să lanseze lovituri militare directe asupra Iranului timp de decenii, de teama de a se implica în complicatul aparat militar al Teheranului. În schimb, Israelul și Iranul au fost implicați într-un lung conflict în umbra prin atacuri aeriene, maritime, terestre și cibernetice, iar Israelul a vizat în secret instalații militare și nucleare din interiorul Iranului și a eliminat comandanți și oameni de știință.

„Există un motiv pentru care Iranul nu a fost lovit”, a declarat Afshon Ostovar, profesor asociat de afaceri de securitate națională la Naval Postgraduate School și expert în armata iraniană.

„Nu este vorba de faptul că adversarii Iranului se tem de Iran. Ci faptul că ei își dau seama că orice război împotriva Iranului este un război foarte serios", citează NY Times.

Ne puteți urmări și pe Google News