Fostul director al FBI prezintă cinci pași pentru restabilirea STATULUI de DREPT în România

Fostul director al FBI prezintă cinci pași pentru restabilirea STATULUI de DREPT în România

Fost director al FBI, Louis Freeh, a elaborat un plan pe cinci puncte pentru restabilirea statului de drept în România pe fondul îngrijorărilor cu privire la modul în care un mecanism anti-corupție erodează libertatea și restricționează libertatea de exprimare. Louis Freeh face referire la protocoalele secrete între serviciile și instituțiile de informații secrete ale SRI din România, inclusiv Procurorul General al României și Consiliul Superior al Magistraturii.

"Aceste protocoale secrete, ascunse de poporul român și de legiuitorul care o verse pe SRI, reprezintă un acord secret pentru a înlătura statul de drept prin convertirea ofițerilor serviciilor de informații în agenții judiciari", a spus într-un interviu, notează  editorialistul Andrew Cave.

"Acestea subminează integritatea și independența sistemului judiciar prin sprijinul nedrept al procurorilor și compromiterea independenței magistraților. "Aceste pacte secrete au provocat o revolta justificata in Romania, în Uniunea Europeana şi în Statele Unite".

 Cine este Louis Freeh

Freeh, în vârstă de 68 de ani, a fost directorul FBI timp de opt ani după ce a fost numit de președintele Bill Clinton în 1993, încheind o carieră care a început ca agent special devenind asistent adjunct și judecător de circumscripție pentru Districtul de Sud din New York .

Reacţia sa a venit după ce a urmărit violenţele dintre polițiști și protestatari la București pe 10 august

"Cu toate acestea, Procuratura Generală, Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate și Terorismului și Serviciul Român de Informații au declarat că nu au informații despre vreun atac", a spus fostul agent.

Planul cu cinci puncte elaborat de fostul director FBI pentru  restabilirea statului de drept în România

El dorește ca Guvernul României și membrii săi din Parlament să aplice următoarele măsuri pentru a remedia ceea ce el numește " o criză gravă de drept".

1) Un angajament ferm în care să investigheze și să urmărească corupția în limitele legii;

2) Scutirea persoanelor fizice care au fost condamnate fără un proces echitabil, cu probe insuficiente sau ilegale sau în baza protocoalelor judecătorilor în conflict;

3) Înființarea unei comisii independente a judecătorilor și experților de renume internațional, împuterniciți și finanțați pentru investigarea protocoalelor secrete, să examineze operațiunile Procuraturii Generale, ADN și Serviciului de informații SRI din România și să facă recomandări specifice pentru reformă;

4) Angajamentul Guvernului de a identifica în mod confidențial judecătorii care au făcut obiectul "dosarelor" create în timp ce protocoalele erau în vigoare pentru a revizui natura și durata afirmațiilor;

5) Crearea de birouri de responsabilitate profesională pentru PG, DNA și SRI, cu scopul de a examina reclamațiile împotriva acestor instituţii lor și stabilirea unor standarde adecvate de conduită și responsabilitate.

De la "Gulag" la democrație

România a ieșit din "gulag" pentru a deveni o ţară democrată esențială pentru UE, NATO, afirmă Freeh.

"Sunt convins că poporul român și liderii lor au voința, angajamentul și perseverența de a restabili statul de drept pentru generațiile viitoare", conchide fostul director FBI.