Fostul director al Operei din Viena acuză conducerea proiectului Timișoara 2021

Fostul director al Operei din Viena acuză conducerea proiectului Timișoara 2021

Fostul director al Operei din Viena (funcție deținută pe durata a 18 ani) și fost și președinte de onoare al proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană (din care a demisionat ca urmare a faptului că a fost pur și simplu ignorat), a transmis, vineri, o scrisoare deschisă, adresată edilului. Acesta se declară nemulțumit de felul în care avansează proiectul. 

”Stimate domnule Primar dr. Robu, vă adresez aceste rânduri că un cetățean născut în Timișoara, căruia soarta acestui oraș nu i-a fost nicicând indiferentă. Domnia Voastră este instanța definitorie pentru desfășurarea activităților culturale referitoare la “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”. Domnia Voastră a numit persoana care deține postul decisiv în efectuarea tuturor pregătirilor necesare unei bune desfășurări a evenimentelor din cadrul Capitalei Europene a Culturii – 2021.

Criticile numeroaselor personalități de bază ale orașului nostru aduse la adresa manierei de conducere a doamnei Neumann nu v-au determinat să demarați un control al celor făcute, sau, mai bine zis, nefăcute de aceasta, și astfel, doamna Neumann ocupă și astăzi aceeași funcție”, se arată în scrisoarea semnată de Ioan Holender.

Fostul director al Operei din Viena o mai acuză pe Simona Neumann că nu a răspuns directorului ICR Tel Aviv, care ar fi dorit să inițieze un proiect în cadrul programului Timișoara – Capitală Culturală Europeană. ”Eu am demisionat din funcția de Președinte de Onoare al proiectului ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, nefiind consultat și nici măcar informat vreodată despre inițiativele doamnei Neumann.

Situația pregătirii celor necesare desfășurării unor activități demne de Timișoara este mai mult decât îngrijorătoare, iar nemulțumirile și plângerile referitoare la modul de lucru al doamnei Neumann – persoana dumneavoastră de încredere, sunt grave! Domnul dr. Salamon, directorul ICR Tel Aviv, care a dorit să inițieze un proiect în cadrul ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, mi-a semnalat faptul că doamna Neumann nici nu și-a dat silința să răspundă – măcar din curtoazie, la mailurile sau apelurile primite din partea dumnealui”, se mai arată în scrisoarea amintită.

Ziariștii străini, preocupați de proiectul Timișoara 2021

Holender aduce în discuție situațiile delicate în care se află, în Viena, când e chestionat de jurnaliștii austrieci cu privire la proiectele viitoarei capitale culturale europene. ”Am fost întrebat deja de două ziare importante și cu tiraj mare din Viena despre activitățile ce se pregătesc anul viitor în ”orașul meu”, în cadrul proiectului ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, și singurele răspunsuri pe care le-am putut oferi au fost: ”nu știu” și ”nu se știe nimic”.

Dumneavoastră, domnule Primar, sunteți direct responsabil de distribuirea fondurilor alocate desfășurării tuturor activităților din cadrul acestui eveniment, și, în egală măsură, de ceea ce se va întâmpla în 2021. Vă scriu aceste rânduri rugându-va insistent să acționați de urgență spre binele orașului pe care îl conduceți, înaintea apariției unor comentarii negative în presa internațională. De asemenea, vă rog să întreprindeți cât mai repede schimbările necesare și să faceți tot ce vă stă în putință pentru ca proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii să nu sfârșească printr-un dezastru – astăzi din păcate previzibil”, mai notează Holender în scrisoarea deschisă transmisă vineri.

Ce spun oficialii Timișoara 2021

În legătură cu scrisoarea dlui Holender din 21/02/2020, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii, a făcut, pentru Evz.ro, o serie de precizări. ”O problemă de comunicare cauzată de motive tehnice trebuie rezolvată între părțile în cauză, lucru care s-a și întâmplat. Am restabilit comunicarea cu ICR Tel Aviv, înaintea scrisorii publice a domnului Holender. Problema tehnică a constat în faptul că apelurile pierdute de la ICR Tel Aviv apăreau în telefonul meu cu ”număr necunoscut”, iar eu nu am putut să resun apelantul, iar e-mail-urile intraseră în spam.

Acest lucru s-a rezolvat între timp și probabil că domnul Holender nu a aflat înainte de a scrie scrisoarea. Eu sunt în al 8-lea an în Asociația Timișoara 2021, iar dacă obiceiul meu ar fi fost să nu răspund la telefoane și mesaje, lucru ce reiese din scrisoarea deschisă a domnului Holender, atunci cu siguranță s-ar fi sesizat și alții”, arată Simona Neumann.

Aceasta mai spune că a comunicat foarte bine cu Ioan Holender până în februarie 2018, ”când domnia să a decis întreruperea acestui dialog și și-a anunțat demisia din Asociația Timișoara 2021 prin intermediul altei scrisori deschide (tot în luna februarie, dar acum 2 ani). Până atunci am colaborat în perioada candidaturii, a dat interviuri în susținerea Timișoarei pentru titlul de Capitală Europeană a CUlturii, a fost invitatul nostru de onoare la Conferință Internațională a Țărilor Dunărene, am organizat vizita la Timișoara a unei jurnaliste din Austria care a pregătit un reportaj biografic despre domnul Holender, am vorbit la telefon”.

În ceea ce privește desfășurarea pregătirilor pentru anul 2021 aceasta este supravegherea comitetului de monitorizare al Uniunii Europeane, iar rapoartele acestui comitet sunt publice, rapoarte în care este apreciată activitatea echipei Timișoara 2021 în ceea ce privește implementarea programului.

”Noi continuăm toate pregatrile pentru derularea programului cultural  în 2020 și programul pentru 2021 Oricine se poate informa despre cele peste 400 de evenimente pe care le-am desfășurat în 2019. Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii este un proiect al orașului, dar și un proiect de țară. Și mai este unul european, un titlu european, un "brand al Uniunii Europene" de peste 3 decenii. În acest sens, orice declarație public ar trebui să fie făcută cu responsabilitate”, a mai transmis directorul executiv al Asociației Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii.