Foștii supuși îl înfruntă pe Putin. Micul vecin al Rusiei, poziție categorică față de „referendumurile” din zonele ocupate

Foștii supuși îl înfruntă pe Putin. Micul vecin al Rusiei, poziție categorică față de „referendumurile” din zonele ocupate

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a descris aşa-numitele referendumuri din părțile ocupate ale Ucrainei ca fiind un act cinic din partea Rusiei. În plus, liderul de la Tbilisi susține că este complet inacceptabil ce se întâmplă.

Salome Zurabishvili a cerut Guvernului georgian să „condamne categoric” referendumurile organizate de Vladimir Putin în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Declarațiile au fost făcute în timp ce vizita un memorial în capitala Tbilisi, ridicat în memoria celor care au murit în timpul conflictului din Abhazia, în urmă cu 29 de ani. În acea perioadă, Georgia a pierdut controlul asupra teritoriului în favoarea separatiștilor pro-ruși abhazi.

Președintele Georgiei condamnă referendumurile

„Știm ce sunt referendumurile atunci când sunt organizate pe teritoriul ocupat, în condiții de război”, a spus Zurabişvili. De asemenea, el a continuat prin a preciza că „Aceasta este o acțiune extrem de cinică din partea Rusiei, care este complet inacceptabilă pentru noi, pentru lume și pentru oamenii civilizați”, a adăugat ea.

Comentariile lui Zurabishvili vin în contextul în care executivul georgian afirmă că numărul rușilor care traversează teritoriul său aproape s-a dublat de la anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea. Mai mult decât atât, la punctul de trecere există cozi care se întind pe mai mulți kilometri, informează CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vladimir Putin a organizat referendumuri în Ucraina

În republicile populare Donețk și Luhansk, precum și în regiunile Herson și Zaporojie din Ucraina, a început votul în cadrul unui referendum privind apartenența la Rusia de vineri, 23 septembrie. Ultima zi de vot va fi pe data de 27 septembrie. Președintele Vladimir Putin a promis că va contribui la asigurarea securității acestui referendum și că va accepta rezultatul votului. Țările occidentale au transmis deja că nu vor considera valide aceste referendumuri ilegale.

În acest context, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk și liderul republicii Lugansk i-au cerut liderului de la Kremlin să înceapă demersurile pentru aderarea la Rusia cât mai repede cu putință. Mai mult, Leonid Pasecinik a declarat că va pleca la Moscova pentru a cere personal aderarea la Federaţia Rusă.

Cu toate acestea, imaginile din regiunea Zaporojie arată cum oamenii sunt chemați la vot sub amenințarea soldaților care poartă arme. Volodimir Zelenski a mărturisit că referendumurile organizate de Moscova nu sunt doar crime împotriva dreptului internațional și legislației, ci sunt crime împotriva unor persoane specifice, împotriva unei întregi națiuni.