Cozi kilometrice de ruși care părăsesc țara spre Georgia și Mongolia

Cozi kilometrice de ruși care părăsesc țara spre Georgia și Mongolia Sursa foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Imaginile din satelit arată exodul pe fondul zvonurilor despre închiderea granițelor ruse pentru bărbații apţi de luptă.

În urma ordinului lui Vladimir Putin de a mobiliza 300.000 de rezerviști pentru conflictul din Ucraina, au fost lansate noi imagini din satelit care arată cozi lungi de ruși care fug în Georgia și Mongolia. Imaginile arată şiruri nesfârşite de vehicule - camioane de marfă și mașini - care așteaptă în ambuteiaje lungi pentru a încerca să treacă granițele, scrie publicația spaniolă El Periodico.

Coada pentru a trece în Georgia se întinde pe mai mult de 10 mile. Așteptarea estimată pentru intrarea în Georgia a atins 48 de ore duminică, cu peste 3.000 de vehicule făcând coadă pentru a trece granița, a informat presa de stat rusă. Capitala Georgiei, Tbilisi, a numărat deja aproximativ 40.000 de ruși de când Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie, potrivit statisticilor guvernamentale.

Această avalanşă de cetățeni ruși care se luptă să părăsească țara vine pe fondul unor rapoarte neconfirmate din mass-media rusă potrivit cărora Kremlinul ar putea închide în curând granițele pentru bărbații apţi de luptă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialii germani și-au exprimat dorința de a ajuta rușii care abandonează serviciul militar și au cerut o soluție la nivel european. În Franța, senatorii susțin că Europa are datoria de a ajuta și avertizează că neacordarea de refugiu rușilor care fug ar putea face jocul lui Putin. Cu toate acestea, alte țări UE sunt neclintite şi susţin că rușilor care fug nu ar trebui să li se ofere azil acum, deoarece războiul a intrat în a opta lună.

Printre acestea se numără Lituania, care se învecinează cu Kaliningradul, o enclavă rusă la Marea Baltică. Ministrul său de Externe, Gabrielius Landsbergis, a postat pe Twitter: "Rușii trebuie să rămână și să lupte. Împotriva lui Putin".

Omologul său din Letonia, de asemenea ţară membră a UE și învecinată cu Rusia, a spus că exodul prezintă "riscuri considerabile de securitate" pentru blocul celor 27 de națiuni și că cei care fug acum nu pot fi considerați obiectori de conștiință, deoarece nu au acționat atunci când Rusia a invadat Ucraina în februarie. (Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)