Foștii procurori Lucian Onea și Mircea Negulescu, achitați definitiv

Foștii procurori Lucian Onea și Mircea Negulescu, achitați definitivLUCIAN ONEA. Sursă foto: Arhiva EVZ

Fostul șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, și fostul procuror Mircea Negulescu au fost achitați definitiv, marți, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) într-un dosar controversat inițiat de fosta Secție Specială.

Cei doi au fost acuzați de represiune nedreaptă și cercetare abuzivă, acuzațiile fiind formulate de Sebastian Ghiță, care a fost parte civilă în cauză. Decizia instanței, care respinge apelurile Parchetului și ale lui Ghiță, menține astfel sentința de achitare pronunțată inițial în iunie 2023.

Foștii procurori Lucian Onea și Mircea Negulescu, achitați definitiv în cazul de represiune nedreaptă

„Cu majoritate, respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Ministerul Public – PICCJ – Secția Judiciară și de partea civilă Ghiță Sebastian Aurelian împotriva sentinței nr. 401 din 21 iunie 2023, pronunțată de Secția Penală a ICCJ în dosarul nr.1916/1/2019, privind pe intimații inculpați Onea Lucian Gabriel și Negulescu Mircea,” se arată în decizia instanței. Totodată, instanța a dispus ca Sebastian Ghiță să plătească suma de 2.000 lei pentru cheltuieli judiciare către stat. Verdictul este definitiv, cu o opinie separată în sensul admiterii apelurilor.

Sursa: EVZ

Acuzațiile aduse celor doi procurori

Dosarul împotriva lui Lucian Onea și Mircea Negulescu a fost deschis în urma acuzațiilor de represiune nedreaptă și cercetare abuzivă, dar și de participare improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare. Onea a fost acuzat că ar fi instigat la fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru a construi un caz fals de corupere a alegătorilor, care să implice cetățeni români fictivi. Negulescu a fost acuzat de complicitate la aceste infracțiuni, Parchetul susținând că cei doi l-ar fi constrâns pe Vlad Cosma, fost deputat, să falsifice un denunț și să creeze documente fictive.

Conform rechizitoriului, în mai 2015, cei doi procurori ar fi exercitat presiuni asupra lui Vlad Cosma pentru a realiza un denunț fals, susținând că îl vor acuza pe Cosma în legătură cu fapte de corupere a alegătorilor. „În rechizitoriu, se mai reține că inculpatul Onea Lucian Gabriel, în calitate de procuror la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, în mod repetat, împreună cu inculpatul Negulescu Mircea, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în perioada aprilie – mai 2015, l-au determinat pe martorul denunțător să contrafacă, prin exercitarea de constrângeri, un denunț și tabele în format electronic conținând nume de persoane din Republica Moldova care ar aparține unor cetățeni români imaginari,” a explicat Parchetul.

Potrivit anchetei, cei doi ar fi amenințat că o vor inculpa pe Andreea Cosma, sora lui Vlad Cosma, dacă acesta nu colaborează în falsificarea unor documente ce ar fi demonstrat că persoane fictive au primit mită electorală în cadrul alegerilor din 2014. Documentele ar fi fost trimise prin fax și poștă din Chișinău la DNA Ploiești.

Decizia instanței și implicațiile achitării

Achitarea definitivă a fost primită cu opinii divergente. Apelurile formulate de Parchet și Sebastian Ghiță au fost respinse de ICCJ, dar decizia a inclus o opinie separată, în care s-a propus admiterea acestor apeluri. Totuși, majoritatea completului de judecători a concluzionat că acuzațiile de represiune nedreaptă și cercetare abuzivă nu sunt fondate, confirmând astfel verdictul inițial de achitare.

Procesul celor doi procurori a fost intens mediatizat, iar achitarea acestora ridică întrebări despre integritatea și transparența investigațiilor realizate de fosta Secție Specială. Dosarul a subliniat vulnerabilități în procesul de anchetare a infracțiunilor comise de magistrați și a stârnit controverse în legătură cu responsabilitatea și independența procurorilor.