Un proiect de lege care presupune retragerea pensiei militare, în cazul foștilor ofițeri de Securitate, care au făcut poliție politică, a fost aprobat tacit de Senatul României. Au fost adăugate două noi prevederi la legea pensiilor militare de stat.
Inițiatorii legii, un grup mare de parlamentari de la toate partidele, susțin că Ordonanța de Urgență 24/2008, privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, trebuie modificată în sensul în care foștii securiști trebuie să rămână fără pensiile militare.
”CNSAS iniţiază, din oficiu şi de îndată, acţiuni în constatarea calităţii de lucrător al Securităţii pentru persoanele care, având calitatea de ofiţer, subofiţer sau angajat civil al Securităţii sau al Ministerului de Interne, inclusiv sub acoperire, în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, au desfăşurat activităţi prin care au vizat suprimarea sau îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, se prevede în proiectul de lege care a trecut tacit la Senat.
De asemenea, inițiatorii acestui proiect au prevăzut că și Legea 223/2015, privind pensiile militare de stat, să fie modificată la articolul 71.
”Nu beneficiază de pensia de serviciu, acordată militarilor în baza legii, lucrătorii Securității, adică persoanele care, având calitatea de ofițer, subofițer sau angajat civil al Securității sau al Ministerului de Interne, inclusiv sub acoperire, în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, au desfășurat activități prin care au viat suprimarea sau îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a căror calitate a fost constatată prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă”, se arată în forma adoptată de Senat.
Pensia militară poate fi suspendată
Proiectul de lege care a trecut tacit de Senatul României, mai prevede că pensiile militare ale celor în cauză pot fi suspendate de drept, la simpla demarare a unei acțiuni în justiție, din partea celor de la CNSAS.
”Punerea în mişcare a acţiunii judecătoreşti pentru constatarea calităţii de lucrător al Securităţii atrage de drept suspendarea plăţii pensiei de serviciu până la soluţionarea definitivă a cauzei”, este conținutul noului alineat 5, din cadrul articolului 72, al Legii 223/2015, privind pensiile militare de stat.
Ca să devină lege, acest proiect trebuie să fie votat de Camera Deputaților, care este for decizional. Apoi, președintele României trebuie să emită un decret de promulgare a noii legi, care va produce efecte, la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României.