Comisia Europeană critică reforma pensiilor speciale. Recomandările referitoare la veniturile militarilor și magistraților

Comisia Europeană critică reforma pensiilor speciale. Recomandările referitoare la veniturile militarilor și magistrațilorSursa foto: Arhiva EVZ

Comisia Europeană a făcut o evaluare preliminară la reforma pensiilor speciale din țara noastră, cuprinsă în PNRR, și au stabilit că în forma sa actuală, proiectul de lege nu îndeplinește criteriile necesare. În acest sens se recomandă să nu fie adoptat în Parlament.

Potrivit Comisiei Europene, reforma pensiilor speciale, inclusiv aceea a pensiilor militare, are ca rezultat „doar economii foarte limitate și nu ar aborda suficient sustenabilitatea fiscală și, în special, echitatea”. Mai mult, trebuie integrate evaluările din studiul de impact al Băncii Mondiale.

„Pe baza evaluării de impact a Băncii Mondiale, actualul proiect de lege privind pensiile speciale are un impact foarte limitat asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile. Cu cât economiile care decurg din revizuirea pensiilor speciale sunt mai mici, cu atât mai puțin spațiu de manevră va avea guvernul pentru a crește gradul de adecvare a pensiilor publice”, au subliniat experții europeni.

Proiectul de lege prevede perioade de cotizare mai mici decât cele din sistemul general

O altă observație a experților europeni a fost legată de perioada de cotizare impusă celor cu pensii speciale, care sunt substanțial mai mici decât perioadele de cotizare impuse în sistemul general de pensii pentru toate categoriile de salariați. De asemenea, prestațiile de pensie se calculează pe baza veniturilor obținute într-un număr foarte limitat de ani.

În ceea ce privește pensiile speciale, reforma prevede „o creștere a perioadei de referință a veniturilor salariale de la 6 la 12 luni consecutive în ultimii 5 ani de serviciu”, lucru ce nu ar aduce o reducere a cheltuielilor cu pensiile.

„Două opțiuni analizate de Banca Mondială par mai semnificative: rata de înlocuire a veniturilor de 45 % și baza de calcul raportată la veniturile din întreaga carieră. Adoptarea oricăreia dintre cele două ar aduce pensiile speciale mai aproape de principiul contributivității.

Luarea în considerare a veniturilor obținute în întreaga carieră ar trebui să fie opțiunea preferată, deoarece ar spori, de asemenea, echitatea sistemului. Această opțiune ar putea fi adoptată în combinație cu alinierea indexării pensiilor militare la cea din sistemul general, ceea ce ar asigura o rată adecvată a prestațiilor în viitor”, propune Comisia Europeană.

Magistrații ar trebui să iasă la pensie mai târziu

Comisia Europeană a mai explicat că în ceea ce privește judecătorii și procurorii ar trebui avute în vedere o durată mai mare a serviciului, un cuantum al pensiei mai mic și alinierea indexării la sistemul general, toate în scopul de a face sistemul de pensii mai echitabil.

„Cu toate acestea, în proiectul de lege există încă diferențe substanțiale între categoriile de pensii speciale în ceea ce privește criteriile de eligibilitate propuse, prestația țintă și baza de calcul pentru prestațiile de pensie. Înțelegem, de asemenea, că în Senat sunt introduse amendamente (de exemplu, reducerea vârstei de pensionare pentru diplomați de la 65 la 60 de ani), care ar exacerba diferențele dintre categoriile de pensii speciale”, mai transmit experții Comisiei Europene, potrivit știripesurse.ro.