Portretul pe care fosta purtătoare de cuvânt de la Cotroceni i l-a făcut în cartea sa fostului președinte a fost total diferit de cel al unor foști consilieri prezidențiali
Foștii consilieri prezidențiali, Sebastian Lăzăroiu, Iulian Fota și Valeriu Turcan au povestit la Digi 24 cum era Traian Băsescu ca președinte. De asemenea, Teodor Baconschi a arătat, pentru „Evenimentul Zilei”, că relația cu Băsescu nu a avut niciodată „accente triviale”.
„Președintele și-a asumat”
Sebastian Lăzăroiu: „Cartea dnei Săftoiu e un pretext bun ca să vorbim eventual despre ce a făcut Traian Băsescu în cei zece ani de mandat. Pe mine chiar nu mă interesează cancanurile. Dna Săftoiu a fost doi ani la Cotroceni, eu am fost șapte ani, Iulian Fota a fost șase ani, Valeriu Turcan cinci ani. (...) Eu recunosc că președintele trebuia să mă dea afară de multe ori. Și cred că și pe mulți dintre colegii noștri. Dar a fost foarte tolerant cu noi, că mai greșeam și noi, și-n interior, și-n comunicarea publică. Când ne certa, avea un stil aparte. O făcea foarte blând, din priviri”.
Iulian Fota: „După șase ani de lucru cu președintele Traian Băsescu nu cred că trebuie să citesc cartea Adrianei Săftoiu ca să știu cum a fost Traian Băsescu (...) Aavea acest bun obicei al șefului, de a-și asuma decizii și a-și proteja angajații. Asta dădea sistemului de securitate al țării încredere, știau că Traian Băsescu nu e fricos, poți să pleci cu el la război și, doi, dacă iese prost, înțelege că responsabilitatea e a lui și și-o asumă. Niciodată Traian Băsescu nu a pus pe cârca sistemului de securitate națională consecințele mai puțin favorabile ale unor decizii. Mai e un aspect de discutat. O parte dintre cei care s-au supărat de-a lungul timpului pe Traian Băsescu sunt cei care și-au dat seama că nu-l pot remorca pe Traian Băsescu. În cartea doamnei Săftoiu, inclusiv povestea cu numirea șefilor de la servicii e ciudată rău de tot. Vorbim de 2007, imposibil să cred că Traian Băsescu nu învățase până atunci procedurile de numire”.
Relații strict instituționale
Valeriu Turcan: „E mult dramatism în cartea dnei Săftoiu. Și eu m-am confruntat cu astfel de stereotipuri – e adevărat că țipă, urlă? Nu! E clar că toate aceste lucruri plecau de undeva și se adunau. Eu zic că este un meci, un conflict vizibil între Adriana Săftoiu și până la urmă fostul ei șef și mi se pare că e o încercare de capitalizare politică”.
Cristian Diaconescu, care a condus Cancelaria Prezidențială, a insistat, în emisiunea „Evenimentul Zilei”, difuzată de postul B1, pe regulile stricte de la Palatul Cotroceni și pe faptul că relațiile între șeful statului și consilierii săi erau instituționalizate. El a relatat că la șeful statului se putea intra doar anunțând în prealabil șefa de cabinet, care-i chema în anticameră pe cei invitați și apoi confirma că pot să intre în cabinetul președintelui.
„Respect reciproc”
„ În pofida multiplelor interacțiuni interne sau externe, a diferenței de vârstă și de rang, dl Băsescu nu m-a tutuit «spontan», așa cum fac pe la noi «șefii»”, a susținut Teodor Baconschi. Acesta a subliniat că, cel puțin formal, a dialogat mereu cu un sănătos respect reciproc, fără accente triviale, la obiect. „Au fost, desigur, momente când nu am fost de acord cu domnia sa: i-am semnificat asta într-o formă diplomatică, știind că are inteligența de a citi printre rânduri. Chiar și în situații de dezacord, nu-mi amintesc vreo scenă care să fi depășit regulile conversației urbane”, a mai spus Baconschi.